Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fred-forlorade-sitt-jobb-i-coronakrisen/

Ekonomi

Fred förlorade sitt jobb i coronakrisen

Foto: Tomas Ohlsson

Coronautbrottet slår hårt mot hotell- och restaurangbranschen där flera tusen riskerar att förlora sina jobb. Barjobbaren Fred Miller är en av flera som fått besked om att arbetsplatsen inte längre har möjlighet att behålla personal.

– Det är samma sak överallt, inget vet hur det ska lösa sig, säger han. 

Det nya coronavirusets effekter slår hårt mot det svenska samhället. I Fred Millers fall kostade det honom barjobbet i Göteborg. 

När han under lördagen klev på sitt arbetspass tog barägaren honom åt sidan och meddelade att han inte skulle få arbeta under de pass som var bokade. 

 – Jag hade sms:at ägarna redan under torsdagen för att kolla hur läget såg ut, men de svarade inte. När chefen ringde mig under lördagen sa han att de inte hade nog med timmar på grund av virusets spridning, säger han.

Fred Miller flyttade från London till Sverige 2017 för att arbeta som barchef i Göteborg. Under augusti beslutade han sig för att studera på en folkhögskola, vilket innebar att han var tvungen att gå ner i arbetstid. 

– Under sommaren skulle jag bli anställd återigen som barchef vilket jag var innan jag påbörjade mina studier, förklarar Miller.

För att studera var han tvungen att söka lån och bidrag hos CSN, då han inte är svensk medborgare måste han fortsätta arbeta minst tio till tolv timmar i veckan för att vara berättigad lån.

Det muntliga kontraktet om ett fortsatt extrajobb blev på så vis livsviktigt för att Fred Miller skulle kunna fortsätta sina studier. Efter de senaste veckornas rapporter om branscher med många timanställda som drabbas hårt, som hotell- och restaurang, blev han orolig. 

– När de helt plötsligt säger att jag inte får jobba längre så innebär det att jag även förlorar mitt CSN. Jag sa att jag verkligen behöver de där pengarna för att det inte är möjligt för mig att överleva annars. Restaurangchefen berättade då att de inte kommer att kunna ge mig mer jobb, säger han.

Foto: Tomas Ohlsson

Många vänner inom branschen har liksom Fred Miller förlorat sina jobb på grund av det nya coronaviruset. På Fred Millers arbetsplats sprider sig oron. Alla kollegor har under veckan individuella möten bokade med restaurangägaren.

– Mina kollegor är väldigt osäkra över vad de ska göra nu. I köket är alla stressade, liksom killen jag jobbade med i lördags, han har inte heller mer än ett muntligt kontrakt och en kille som nyss kom hit från Syrien fick sluta. Det kommer att bli ett enormt problem för hela restaurangindustrin, säger han. 

Utan sparkonto och lån är han rädd för att förlora sin lägenhet och för att inte hitta ett nytt jobb i en stad som enligt honom håller på att stänga ner. Fred Miller har krävt ett möte med chefen då det verbala kontraktet återstår, även om läget ser mörkt ut.

– Jag hade ett muntligt kontrakt med restaurangchefen, som har lovat mig ett pass i veckan fram till sommaren på grund av mina studier, säger han.

Under lördagar arbetar nu två personer i baren i stället för fem, och i köket en person i stället för tre. Fred Miller upplever att läget ser likadant ut vart man än vänder sig inom restaurangbranschen.

– Det är samma sak överallt, inget vet hur det ska lösa sig. Ägare famlar efter idéer, men det finns ingen som har en plan. Om man inte pratar flytande svenska så är det svårt att få jobb, och om restaurangbranschen faller så kommer jag att få lida, säger han.

CSN uppger att de inte vet hur de ska lösa situationen för studerande som likt Fred Miller förlorar extrajobb till följd av coronasmittan.

– Så vitt jag vet så har vi inte diskuterat frågan, men det är viktigt att studerande anmäler det till oss och till arbetsförmedlingen. Som arbetssökande kan man ha rätt till bidrag, säger Annika Åhlin, jurist på CSN.