Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fredrik Reinfeldt på plats i Rio

Resultatet borde ha varit mycket bättre, men mötet har ändå varit värdefullt. Så sammanfattar statsminister Fredrik Reinfeldt utgången av FN:s världsmöte om hållbar utveckling i Rio de Janeiro.

På fredagen anlände statsministern till mötet där han höll tal för Sveriges räkning inför de församlade delegaterna från FN:s 193 medlemsstater.

– EU och Sverige ville mer. Men mötet tar ändå upp frågor som är viktiga för världen, säger han till TT.

– Det viktigaste resultatet är beslutet att arbeta fram hållbarhetsmål. Det kan leda till något bra, eftersom de ska ersätta millenniemålen, och millenniemålen har trots allt spelat roll.

Reinfeldt är medveten om att mycket kritik har riktats mot det urvattnade slutdokumentet. Vissa kritiker har till och med ifrågasatt att mötet hålls över huvud taget.

– Jag vet att den här typen av möten skapar frustration. Här sitter de länder som vill något, och de som inte vill något. Men vad är alternativet? Vi behöver FN. Sedan kan man förstås diskutera om det behöver vara så här fullskaligt, säger statsministern.

I sitt tal på mötet betonade Fredrik Reinfeldt att världen står inför stora utmaningar, men att det också finns hoppfulla tecken.

– Globaliseringen har medfört enorma förbättringar för många människor, genom ökad rörlighet och handel. Den ekonomiska tillväxten de senaste 15 åren har lyft 400 miljoner människor ur fattigdomen, säger statsministern.

Men samtidigt, framhöll Reinfeldt, har ohållbar produktion och konsumtion tärt hårt på jordens resurser.

– Priset på naturresurser måste vara rätt. Det måste ta hänsyn till miljöeffekterna, säger han och pekar på att mycket kan åstadkommas med styrmedel och prismekanismer.

Fredrik Reinfeldt tycker att kritiken mot mötet är lite orättvis, även om han själv inte är nöjd med utgången och slutdokumentet.

– Den globala politiska energin är ganska låg vad gäller de här frågorna. De står inte på toppen av ländernas agenda. Tar du bort den här typen av möten blir vi hänvisade helt och hållet till vad nationalstaterna gör själva. Det skulle inte ge en mer hållbar värld, säger Reinfeldt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.