Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fredsdiamanten såld – men priset en besvikelse

Fredsdiamanten såld på auktion i New York
Fredsdiamanten såld på auktion i New York Foto: Epa/TT

"Fredsdiamanten" från Sierra Leone har sålts för motsvarande 54 miljoner kronor på en auktion i New York. 

Pengarna kommer att användas för att förbättra livsvillkoren för det fattiga landets gruvarbetare, men priset blev en stor besvikelse.

Diamanten på 709 karat, som är stor som ett ägg, såldes till en brittisk juvelhandlare. 

– Etthundra procent av värdet på auktionsförsäljningen av den här diamanten kommer att gå till Sierra Leones regering och folk,  sa Martin Rapaport, ordförande för ett nätverk av diamanthandlare som organiserade auktionen, till nyhetsbyrån Reuters efter auktionen.

För prästen Emmanuel Momoh, vars gruvarbetare hittade jättediamanten tidigare i år, var försäljningen en besvikelse. Han hade tidigare tackat nej till motsvarande i förhoppningen att auktionen skulle inbringa mellan 400 och 500 miljoner kronor, skriver BBC.

Prästen skänkte stenen till Sierra Leones regering, men han har själv varit mycket engagerad i försäljningen. Regeringen beslutade att hälften av intäkterna skulle gå till satsningar på skolor, vägar, el och sjukvård i Kono-provinsen där stenen hittades. När priset blev lägre än väntat kommer alla pengar att satsas i det fattiga gruvområdet.

Sierra Leone på Afrikas västkust är känt för rika naturresurser och diamantgruvor. Pengarna från handeln med ädla stenar kommer dock inte folket till del.

Fredsdiamanten är den 14 största diamant som hittats i världen.

Läs också: Diamant på 709 karat ska hjälpa fattiga

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.