Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 16:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/frisor-vdn-vadjar-om-hjalp-att-radda-branschen-det-ar-kaos/

Ekonomi

Frisör-vd:n vädjar om hjälp att rädda branschen: ”Det är kaos”

Coronaviruset har försatt många branscher i kris. Frisörbranschen är en av dem.
Coronaviruset har försatt många branscher i kris. Frisörbranschen är en av dem. Foto: Janerik Henriksson/TT

Krisen breder ut sig i frisörbranschen med anledning av coronaviruset. I ett brev till Svenskt Näringsliv ber nu Rikard Elfström, vd för frisörkedjan Intermezzo, om hjälp.

– Det är kaos, säger Rikard Elfström.

Brevet är enbart signerat av honom själv, men enligt Rikard Elfström skulle ”99 procent” av alla frisörer skriva under på hans ord. För den egna kedjan är det visserligen också prekära tider, men någon risk för konkurs ligger inte runt hörnet. Det är i stället branschen som helhet han är orolig för. Läget är nämligen ”kaotiskt”, menar han.

– Skillnaden mellan vår bransch och många andra är att det inte går att rädda en dålig vecka med en bra dag. En avbokad tid innebär i många fall förlorad inkomst som inte går att få tillbaka, säger Rikard Elfström.

På måndagen presenterade regeringen ett stödpaket på 300 miljarder kronor till svenska företag, där de största summorna ligger i förslaget om anstånd med skatteinbetalningar. Pengarna ska i stället betalas in längre fram när läget lugnat ned sig. Det beskedet ger inte Rikard Elfström mycket för. Han efterlyser i stället skattelättnader utan krav på återbetalning.

– Det här gör bara att problemet skjuts på framtiden. Pengarna måste ändå betalas in så småningom. Främst branschens egenföretagare kommer inte att ha råd att betala då heller.

Rikard Elfström, vd för frisörkedjan Intermezzo.
Rikard Elfström, vd för frisörkedjan Intermezzo. Foto: Intermezzo.

När måste skattelättnader implementeras för att branschen ska klara sig?

– Inom någon vecka. Det kommer hända väldigt mycket i branschen de närmaste veckorna. Det är en väldigt tuff bransch och har man inte ett tillräckligt starkt kapital är det svårt att överleva.

På fredagen la regeringen och samarbetspartierna fram ett nytt krispaket för att rädda företagen. Merparten av paketet handlar om ökade krediter men regeringen skjuter också till tre miljarder till statliga Almi för att öka utlåningen till små och medelstora företag.

Rikard Elfström hoppas att Svenskt Näringsliv för frisörbranschens talan i dialog med regeringen.

– Jag hoppas att de går till politiker på regeringsnivå och förklarar läget. Det gäller att politikerna gör rätt från början för att minska det fria fallet vår bransch befinner oss i.

Med direktiven från regering och myndigheter är frånvaron stor bland både medarbetare och kunder.

Ted Gemzell, vd på branschorganisationen Frisörföretagarna, har tagit del av brevet och säger att han håller med Rikard Elfström. Han anser att det ekonomiska stödet till företagen för fasta kostnader och till den enskilda företagarens egenförsörjning saknas.

– Med direktiven från regering och myndigheter är frånvaron stor bland både medarbetare och kunder. Verksamheterna har ingen produktion, men kostnaderna kvarstår. I frisörbranschen är personalkostanden 60 procent, vilket är väldigt högt i förhållande till de flesta andra branscher, säger Ted Gemzell.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke benämnde under måndagen regeringens stödpaket som ”kraftfullt och bra”. Organisationens presschef Peter Isling kommenterar Rikard Elfströms brev i en skriftlig kommentar:

”Det är uppenbart att allt fler branscher berörs av krisen och att många företag nu kämpar för sin överlevnad. Vi följer utvecklingen noga och har en tät dialog med regeringen. Vi har lagt fram flera förslag på åtgärder som regeringen hörsammat, men det kommer att behövas både fler generella åtgärder och riktade stöd till särskilt drabbade branscher. Vi jobbar intensivt tillsammans med våra medlemsorganisationer för att ta fram ytterligare förslag till åtgärder.”

Läs mer: Hotell- och restaurangnäringen i kris – 20.000 jobb hotade