Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fritidshuset gav extra pengar till resor

Birgitta och Karl-Ivar Borg bor i en hyresrätt i Stockholm, men äger även ett sommarställe i Norrtälje som köptes på 1970-talet och har stigit rejält i värde. Det huset ville paret belåna.
Birgitta och Karl-Ivar Borg bor i en hyresrätt i Stockholm, men äger även ett sommarställe i Norrtälje som köptes på 1970-talet och har stigit rejält i värde. Det huset ville paret belåna. Foto: Hilda Arneback

Karl-Ivar Borg, 76, funderade först på att ta ett seniorlån. Men så visade det sig att han kunde få ett vanligt bolån. ”Det var bra eftersom räntan är lägre och jag fick pengarna som en klumpsumma”, säger han.

Karl-Ivar Borg slutade sitt yrkesverksamma liv som avtalspensionär med 70 procent av lönen.

– Det klarade jag mig bra på, säger han.

Men när han blev ålderspensionär 2004 började han fundera på hur han skulle kunna få lite mer i kassan. Han och hustrun Birgitta Borg tycker bland annat om att resa och då är det bra att ha lite extra pengar utöver pensionen.

Vid den tidpunkten var det en rad banker som erbjöd seniorlån till personer med låg pension och ett värde bundet i en bostad. Tidigare hade det varit svårt att få lån för dem som hade en låg månadsinkomst trots att de kunde ha miljonbelopp bundna i bostaden.

Läs mer: Svårare för pensionärer att belåna bostad

Karl-Ivar Borg gick på möten hos flera av dem som lånade ut till seniorer.

– De visade pyramider och cirklar för att få mig att förstå hur det fungerade. I flera fall skulle vi få en utbetalning på 2.000 kronor i månaden och då får man spara länge för att göra något som kostar mycket pengar, säger han.

Paret Borg har bott i sin hyresrätt i Stockholm sedan mitten av 1990-talet och eftersom de inte äger bostaden finns där inget värde att belåna. Men sommarstället i Norrtälje som köptes på 1970-talet har stigit rejält i värde och det var det som paret ville belåna.

Så småningom blev Karl-Ivar Borg avrådd av en bekant från att ta seniorlån och då ville han försöka få ett vanligt bolån i stället.

– Kruxet var att jag stod ensam för huset så det var bara min pensionsinkomst som gällde för banken och det är bara jag som står för lånet, säger han.

Men lånet gick igenom. Paret fick en klumpsumma som de förvaltar själva. En del av pengarna har de använt för att byta bil och till resor till USA och Kanarieöarna.

– Banken tyckte tydligen att jag hade tillräckligt med pension för att klara lånet, säger Karl-Ivar Borg.

Läs mer: Maria Crofts: Låna bara om du vet exakt vad som gäller

Om det blir fråga om att låna igen tror han att en del av huset måste skrivas över på hustrun så att banken även kan ta hänsyn till hennes inkomster när de gör sin bedömning.

– Ja, då är det nog nödvändigt att min fru också står som ägare.

Karl-Ivar Borg tycker att det är en stor fördel att ha möjligheten att låna på fritidshuset.

– Som det är nu kan jag vara på landet så länge jag är frisk och kry och sedan sälja och betala tillbaka lånet, säger han.

För den som belånat en bostadsrätt eller villa och redan har en del lån kan det bli besvärligare.

– De kan ju inte sälja medan de bor där utan de måste byta ned sig om de ska betala tillbaka lånet, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.