Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fritt-fall-pa-europeiska-borser/

EKONOMI

Fritt fall på europeiska börser

Börserna faller efter
Foto: AFP

De europeiska börserna faller fritt efter britternas nej till EU. Över hela Europa pekar pilarna rakt nedåt. I London rasar kurserna med 8 procent.

Total panik rådde på finansmarknaden efter Storbritanniens nej till EU. Europeiska aktiemarknader rasade. Frankfurt, London, Paris, överallt pekade pilarna rakt nedåt. Både Frankfurt och London noterade ras på 8 procent.

Pundet rasade genom golvet och noterade sin lägsta nivå på 31 år. Mot kronan handlades pundet i 11,70, 50 öre billigare än på torsdagen.

Flykten till säkra hamnar var massiv. Guldpriset steg med över 5 procent, långa amerikanska räntor sjönk, samtidigt som dollarn och euron stärktes kraftigt. Även kronan tappade mot dollarn och euron.

På börsen rasade kurserna i Asien. Tokyobörsen hade fallit med 8,4 procent när den här texten skrevs. Hongkongbörsen stod på minus 4,7 procent.

Den kraftiga reaktionen kommer efter att marknaden till att börja med prissatt att britterna skulle rösta för att stanna. Både Bank of England och den japanska centralbanken var ute på morgonen för att luga marknaden. Vi kommer att vidta de åtgärder som behövs, var budskapet.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, utesluter inte att valutainterventioner kommer att göras för att stabilisera läget.

På längre sikt räknar hon med samhällsekonomiska konsekvenser både för Storbritannien och resten av Europa.

– Det här kommer att innebära klart lägre tillväxt i Europa. Det får även följdeffekter på Sverige och smittar av sig i konsumenternas förtroende för ekonomin. Även för hela Europa kan tillväxten bli lägre, säger hon.

Det ger även effekter för Sverige. Resultatet lär dessutom förlänga tiden med låga räntor i Europa och Sverige.

Även den japanska yenen stiger i värde och de kraftiga rörelserna på valutamarknaden kan innebära att någon typ av intervention görs. Det japanska finansdepartementets valutachef sade att samtal pågår om vilka nödvändiga åtgärder som måste vidtas. Han ville dock inte kommentera frågor om valutainterventioner.

Turbulensen väntas fortsätta och Stockholmsbörsen lär fortsätta den inslagna trenden med fallande kurser när den öppnar på måndag.