Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fritt fram för nya domänsuffix

Illustration: Stefan Malmquist
Tidigt i morse blev det klart att det nu är fritt fram att skapa sin egen toppdomän. Beslutet innebär att vi i framtiden kan komma att få se adresser som www.dn.dn och www.stockholm.stockholm.

I dag slutar några av de vanligaste adresserna med .com, .se och .org. Men nu har Icann, den organisation som ansvarar för domännamnen, röstat för att tillåta nya suffix.

Beslutet föregicks av sex års diskussioner och osäkerheten har länge varit stor. Trots att tvivel ännu råder röstade 13 av 16 ledamöter i Icanns styrelse för de nya toppdomänerna.

I praktiken innebär det att företag, organisationer, länder – ja, vem som helst – kan ansöka om en ny, unik toppdomän. En global informationskampanj förbereds nu och mellan den 12 januari och 12 april 2012 kommer det att vara möjligt att skicka in sin ansökan.

Dock gäller det att ha stabil kassa; priset på förfrågan kommer att ligga på 185.000 dollar, motsvarande 1,1 miljoner svenska kronor.

Ansökningarna kommer sedan att utvärderas, varpå de första toppdomänerna i nytt slag beräknas tas i drift någon gång under 2013.

Invändningarna mot nya toppdomäner har varit många.

Till att börja med är namn alltid en känslig sak. Reglerna för hur de nya domänerna ska delas ut har sedan länge kommit att bli en politisk fråga: vem ska exempelvis äga .taiwan – Kina eller utbrytarregionen?

En annan fråga gäller den kapplöpning som kan komma att uppstå. Om Volvo inte hinner först att registrera .volvo – vad händer då?

Redan i dag finns en andrahandsmarknad där domännamn säljs till mycket höga priser, något som blir fallet då de snabbt handlas upp av ”fel” aktörer. Just det är ett argument för de höga priserna – opportunister ska avskräckas – men åtskilliga kritiker befarar att efffekten blir den motsatta, med rekordhöga priser på en informell marknad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.