Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Frontyard i konkurs efter ägarfejd

Kassan var tom och bankkontot länsat. Det fanns ingen möjlighet att rekonstruera IT-företaget Frontyard. På onsdagen försattes bolaget i konkurs.

Två ägargrupperingar har legat i fejd med varandra i sargade Frontyard. Ett försök att överbrygga motsättningarna gjordes vid en stormig bolagsstämma i förra veckan, den fjärde bara i år.

Den nyvalde styrelseordföranden Olle Thelander, en västsvensk näringslivsprofil som stod utanför den interna striden, fick emellertid inte någon reell chans:
- Strax innan jag valdes begärde styrelsen en så kallad företagsrekonstruktion. Det var en total överraskning för mig. När det senare visade sig att bankkontot hade dammsugits förelåg inga förutsättning för en rekonstruktion av Frontyard.

Att medel saknades bekräftas av advokat Thomas Dreijer, som fick tingsrättens uppdrag att söka rädda bolaget.

Olle Thelander uppger att han uppvaktat i första hand huvudägaren investmentbolaget SCH för att få ett kapitaltillskott. När propåerna avvisades tvingades styrelsen begära bolaget i konkurs.

SCH ger en annan bild:
- Vi är mycket förvånade över konkursansökan. Fram till tisdagen fanns ett flertal förslag om hur bolagets finansiella situation kunde lösas, hävdar investmentbolagets vd Urban Lang.

Frontyards vd Stefan Hallin och SCH:s företrädare i styrelsen avgick tidigare i veckan i protest mot att de förslagen inte bearbetades.

En konkursförvaltare tar nu över och väntas sälja Frontyards dotterbolag, som har lovande utsikter.

Samtidigt blir det sannolikt ett rättsligt efterspel till turerna i Frontyard:
- Vi kommer att utkräva vd:s och styrelsens ansvar för att Frontyards kassa tömts på bara några månader, aviserar Christer Bernander som ingår i minoritetsgruppen bland de 1.400 aktieägarna.

Bild

Stefan Hallin, Frontyards vd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.