Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Frukostflingor ren sockerchock

Flingor, en fin start på dagen. Fibrer som vi mår bra av och får energi av. Nix. Snarare handlar det ofta om sockerbomber. Särskilt söta, med sockerhalt upp till 40 procent, är de flingor som riktar sig till barn.

"Tänk så mycket socker det finns i USA", sjöng Alice Babs på femtiotalet. Men nu finns de sockrade produkterna även hos oss sedan länge. "Sugar in the morning", socker på morgonen, blir allt vanligare i svenska hem.

Frukostflingor har ofta en betydligt högre sockerhalt än en kexchoklad. En laboratorieanalys av tio vanliga frukostflingor som testföretaget Consumer Content gjort för DN Konsuments räkning visar att fyra av flingorna innehåller sockerhalter på omkring 40 procent. Consumer Contents produkturval är baserat på försäljningsstatistik från branschen. Själva analysen har utförts av Analycen i Lidköping.

Sötast av våra tio testade produkter är Signums Honungspuffar, följt av Kelloggs Frosties, Quakers Kalaspuffar och Nes-quicks Chokladpuffar. Alla dessa flingor innehåller ytterst lite fibrer, något som vi enligt alla kostrekommendationer bör äta mycket mer av. Vanliga Corn-flakes innehåller inte så mycket socker, bara 6,7 gram, men har också en låg fiberhalt. Nyttigast av våra testade flingor är Weetabix, som både har ett lågt sockerinnehåll och en hög fiberhalt.

I vår genomgång av frukostflingor ingår inte müslisortimentet, annat än som referens. Därför har vi tagit med müslin Axa Gold. Den innehåller en ganska hög sockerhalt, drygt 20 gram per 100 gram, men till skillnad från flingorna kommer hälften av sockret från fruktsocker, fruktos, från den torkade frukt som ingår. I de testade flingorna kommer så gott som allt socker från sackaros, det vill säga från vanligt socker som tillsatts flingorna. Då fungerar sockret enbart som tomma kalorier. Fruktsockret tas upp långsammare i kroppen av vanligt socker enligt studier av glykemiskt index.

Bästa betyget i vårt flingtest fick Weetabix, som är pressade kakor av veteflingor. Dessa flingor innehåller en låg sockerhalt, 1,6 gram per 100 gram och en hög halt fiber, 10,5 gram. Hög fiberhalt har även Havrefras från Quaker, hela 14,5 gram men en förhållandevis måttlig sockerhalt på 10 procent, sockret är nästan enbart sackaros. Men Havrefras innehöll en halt natrium, salt, som är i högsta laget. Salt är något som vi i allmänhet bör dra ner på i kosten. Även Kelloggs Cornflakes och Special K innehåller en ganska hög halt salt. Den fetaste flingblandningen är Start som innehåller drygt 16 gram fett per hundra gram. Fettet kommer från icke specifierad vegetabilisk olja. Även referensprodukten Axa Gold Müsli är ganska fet, här kommer fettet från bland annat nötter och kokoschips.

Konsumtionen av sötade livsmedel ökar i Sverige. Utbudet av sockrad yoghurt, läsk, godis och inte minst söta flingor blir allt större. Många av de här produkterna riktar sig särskilt till barn.

- Det är olyckligt säger Annica Sohlström, chefsnutritionist på Livsmedelsverket i en kommentar till Consumer Content.

- Genom att äta för mycket socker är risken stor att barnen inte får i sig tillräckligt med and-ra viktiga näringsämnen. Dessutom ökar risken för övervikt och karies. De tomma kalorierna i sockret gör att man snabbt blir hungrig igen. Fibrerna är bra för matsmältningen och ger mättnadskänsla.

För bara några år sedan fick man åka ner till kontinenten för att hitta frukostflingor med chokladsmak. Nu finns flera varianter i de flesta matbutiker. Hos Lidl i Bålsta hittade vi ytterligare en nykomling: en flingblandning av Starttyp med små chokladbitar i! Något till kaffet kanske?

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.