Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Frysta statliga utgifter riskerar drabba fattiga i Brasilien

För att lösa Brasiliens ekonomiska kris vill presidenten frysa statens utgifter i tjugo år framåt. I dag väntas senaten godkänna det kontroversiella förslaget som främst kommer att drabba landets fattiga.

Det kvittar att Brasiliens nye president Michel Temer har sina lägsta popularitetssiffror sedan han tillträde i augusti. För att få i gång landets ekonomi sätter han sin egen framtid på spel när han i dag vill att senaten godkänner det kontroversiella lagförslaget att frysa den brasilianska statens utgifter i två decennier.

– Inte ens när Greklands ekonomi var som sämst kom någon med ett sådant här desperat förslag, säger den brasilianske statsvetaren Mauricio Santoro till DN.

Han menar att landets 76-årige president försöker göra sig omtyckt hos den ekonomiska elit som hjälpte honom att störta president Dilma Rousseff tidigare i år.

– Det är uppenbart att han försöker tillfredsställa eliten i São Paulo som länge visat sitt missnöje med statens höga utgifter, säger han.

Den nuvarande regeringen skyller den dåliga ekonomin på den avsatta presidenten Dilma Rousseff och anklagar henne för att ha spenderat för vidlyftigt med statliga pengar för att få igång tillväxt. Under hennes fem år vid makten ökade den brasilianska statens skulder från 2,5 procent av bruttonationalprodukten till 10 procent. Efterträdaren Michel Temer vill nu drastiskt minska utgifterna.

– Flera europeiska länder har större skulder än Brasilien. Att frysa utgifterna i 20 år är onödigt desperat. Det kommer främst att drabba de fattiga, säger Mauricio Santoro.

 

De som är rika kan teckna privata sjukförsäkringar och sätta sina barn i privatskolor. Det kan inte de fattiga göra.

 

Brasiliens allmänna sjukhus och skolor är redan hårt kritiserade av befolkningen för att inte erbjuda den vård och utbildning som skattebetalarna betalar för. Patienter dör i onödan och elever får inte tillräckligt med kunskap för att klara intagningsproven till universiteten. Att statens utgifter nu ska frysas gör arbetarklassens familjer ännu mer sårbara.

– De som är rika kan teckna privata sjukförsäkringar och sätta sina barn i privatskolor. Det kan inte de fattiga göra, säger Mauricio Santoro.

Han tycker att det hade varit bättre att beskatta de rika i Brasilien som proportionerligt betalar mindre i skatt än fattiga. Den som har en årsinkomst på 10 miljoner kronor behöver inte betala skatt på 65 procent av sin inkomst. I stället kan miljonären placera sina pengar på banken som ger 17 procents ränta. Den politiken gör den rika rikare och den fattiga fattigare, menar statsvetaren.

Foto: YASUYOSHI CHIBAProtester mot president Michel Temer. Foto: AFP

På statens ekonomiska institut, IPEA, ser man inte lika allvarligt på presidentens förslag. Institutet menar att åtgärden är nödvändig för att få kontroll över utgifterna.

Skulderna har ökat explosionsartat de senaste åren. Det vore oansvarigt att inte göra något åt det, säger ekonomen José Ronaldo Souza på IPEA. Han menar att om inget görs så kommer statens skulder snart att överstiga inkomsterna.

– Antingen ökar man inkomsterna eller skär ned på utgifterna. Det finns inga andra vägar. Eftersom ingen vill betala mer i skatt är det bästa att försöka kontrollera utgifterna, säger den 39-årige ekonomen till DN.

Det enda han oroar sig för är vården. Brasilien lider redan av undermåliga sjukhus, läkarbrist och rekordlånga operationsköer.

– Förslaget kommer att slå hårt mot våra sjukhus, säger José Ronaldo Souza.

Däremot tror han att landets kommunala skolor kommer att klara sig bättre. Enligt grundlagen måste den brasilianska staten årligen satsa 18 procent av sina skatteinkomster på utbildning.

– Det finns tillräckligt med pengar för att erbjuda en bra utbildning. Problemet är att pengarna läggs på fel saker. Jag hoppas att detta stålbad kommer att få skolorna att se över sina utgifter.

Fakta. Brasiliens ekonomi
  • När Michel Temer tog över efter Dilma Rousseff hade han stöd av en majoritet av befolkningen, men enligt den senaste undersökningen som publicerades i söndags har opinionen svängt. 67 procent av väljarna vill att Michel Temer avgår och att det hålls ett nytt presidentval.
  • Brasilien är världens femte största land till yta och befolkning och var för bara några år sedan nära att nå sitt mål att även bli världens femte största ekonomi.
  • På grund av fallande råvarupriser har landet tappat flera placeringar och är i dag världens nionde största ekonomi. Att Brasiliens två största företag, oljebolaget Petrobras och byggbolaget Odebrecht, befinner mitt i en allvarlig korruptionsutredning gör att bolagen paralyserats, vilket i sin tur påverkat landets övriga näringsliv.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.