Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Full fart på svensk tillväxt

Svenska tillväxtsiffror är starkare än väntat.
Svenska tillväxtsiffror är starkare än väntat. Foto: Scanpix
Sveriges ekonomi går oväntat starkt. Exporten drar upp tillväxten, trots krisen i Europa. Ekonomerna är förvånade över de positiva siffrorna. Men Konjunkturinstitutet (KI) är skeptiskt.

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 2,3 procent under andra kvartalet jämfört med samma period året innan enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det är betydligt mer än de 0,8 procent ekonomer hade räknat med.

Jämfört med första kvartalet i år har BNP vuxit med 1,4 procent.

– Siffrorna är mycket starkare än väntat. Det visar på en imponerande motståndskraft hos den svenska ekonomin, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Trots eurokrisen var det exporten som gav det största bidraget till BNP-utvecklingen. Det förvånar KI som hade räknat med en svagare utveckling.

– Det tycks ha gått lite bättre i industrin och exporten än vad vi trodde. Uppenbarligen påverkas vi inte lika mycket av krisen i Europa som väntat, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson.

Men KI påpekar att den här statistiken är en snabbversion med mindre underlag än normalt. Den ordinarie beräkningen publiceras först i mitten av september.

– Vi är lite skeptiska till att andra kvartalet verkligen är så starkt som siffrorna visar. Och om det är det så är det tillfälligt.

Det är särskilt siffrorna över handelns och industrins lager som är osäkra, enligt Jesper Hansson. SEB:s ekonom Olle Holmgren håller med.

– De har väldigt lite statistik på lager för andra kvartalet att gå på just nu.

Det innebär att det finns en risk för att siffrorna skrivs ned när mer lagerstatistik kommer in till SCB, enligt Olle Holmgren.

Men oavsett om siffrorna justeras är både SEB och Nordea överens om att den höga BNP-siffran gör det mindre troligt att Riksbanken kommer att sänka reporäntan i september. Ingen av bankerna vill dock justera sina prognoser för räntebanan än.

– Man har ju även krisen i eurozonen att ta hänsyn till, säger Olle Holmgren.

Nordea tror fortfarande att arbetslösheten kommer att stiga under hösten och att Riksbanken därför kommer att sänka räntan.

– Men det är klart att sannolikheten för det minskar med sådana här siffror.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.