Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fulspel i kampen om brittisk EU-myndighet

01:12. Stockholm tävlar med 18 andra länder om att få läkemedelsmyndigheten EMA. Striden påminner om Eurovision. Se hur länderna marknadsför sig själva.

När Stockholm ska slåss med 18 andra städer om att får EU:s läkemedelsmyndighet EMA så påminner striden om Eurovision. Räkna med fulspel, dolda allianser och att EMA självt försöker styra politikerna.

EMA ligger i London, men som en följd av Brexit måste myndigheten flytta. Om EMA ska kunna fungera efter mars 2019, när Storbritannien lämnar EU, måste myndigheten hamna där den dels har de bästa tekniska förutsättningarna, dels kan behålla så många som möjligt av de anställda.

EMA medför prestige så det finns hela 19 kandidater till en ny hemort, varav Stockholm är en.

Stockholm har fördelar. Den medicinska forskningen i och runt Karolinska institutet är bland de mest framstående i världen. Det svenska läkemedelsverket är en av EMA;s viktigaste samarbetspartners.

Och det pekar ambassadör Christer Asp på när han reser runt till EU:s huvudstäder för att lobba för Stockholm.

– Min ambition är att besöka alla 27, men det vet jag inte om jag kommer att hinna, men jag har klarat av en bra bit över hälften, säger han.

Asp leder EMA-sekretariatet, som samordnar regeringens och departementens uppgifter i EMA-kampanjen.

– Vi ska se till att alla departement, från den politiska ledningen hela vägen ner, är samkörda och vet vad vi gör och är överens om hur vi ska driva den här kampanjen, säger han.

Den 20 november avgörs striden. Samtliga 27 länder får sex röster. De ska ge tre röster till sin favorit, två till tvåan och en till trean.

– Det gör att det är praktiskt taget omöjligt att få majoritet för en kandidat. Då blir det en andra omröstning där tre länder går vidare, de med höst röstetal. Och får man inte majoritet där går man vidare till en sista omgång där det är bara två länder kvar, säger Asp.

Alla de 19 kandidaterna har lämnat in sina anbud och flera har kompletterat med mer eller mindre relevanta videor.

Men här finns också självironi och ren turistreklam - det gäller att locka EMA:s anställda. Amsterdam, som Asp själv ser som en av de svåraste konkurrenterna, stoltserar till exempel i sin video att så gott som alla pratar engelska, att landet har en stilig drottning och att många gillar fish and chips!

Sverige har dock en stor nackdel att övervinna. När EMA frågade de anställda hur många som skulle kunna tänka sig att följa med vid flytten, kom Stockholms långt ner, först på 11:e plats.

EMA har också gjort en ren teknisk utvärdering, på uppdrag av EU-kommissionen, av de olika förslagen. Här fick Sverige dåliga poäng på grund av att den byggnad som är tänkt att husera EMA inte kommer att stå klar i tid.

Men Sverige erbjuder ett alternativ: Centralposthuset mitt i Stockholm, vilket EMA inte ens nämnt. Det irriterar Asp som berättar att Sverige kommer att göra ett tillägg till sitt anbud och lämna det till kommissionen.

Tror du att den tekniska utvärderingen har färgats av att endast 48 procent av de anställda säger att de vill flytta till Stockholm?

– Det är något vi aldrig får reda på. Men vi vet att en majoritet av de anställda på EMA kommer från Frankrike, Spanien och Italien, säger han.

– Så man kanske inte kan utesluta att de här utredningarna färgats till en del av detta, säger Asp.

Samma dag som de 27 röstar om EMA kommer de även att rösta om bankmyndigheten, EBA, som också måste flytta från London. Här är det bara åtta länder som sökt den och Sverige är inte en av dessa.

Det ger Sverige värdefull ammunition i förhandlingarna med de länder som vill ha EBA.

– Vi har också röster att fördela och det kommer vi naturligtvis att fördela på ett sådant sätt att det ger oss maximalt utbyte för vår kampanj, säger Asp.

– Så gör alla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.