Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 10:52 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/funered-minst-lika-insyltad-i-skandalen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Funered minst lika insyltad i skandalen

Damen gick först. Helt riktigt, men herren borde också gått. För nya statssekreteraren Urban Funered är minst lika insyltad i missförhållandena på Carnegie som Karin Forseke. Han sitter dessutom på en känsligare post.

Statssekreteraren Urban Funered fick sitt jobb så nyligen som den 21 september. Då var turerna runt Carnegie och Finansinspektionens undersökning väl kända, för att uttrycka det milt.

När Karin Forseke utnämndes till ansvarig för de statliga försäljningarna i början av året var Carnegies rykte fortfarande på topp.

Karin Forseke slutade som vd för Carnegie i mars 2006. Eftersom Finansinspektionens granskning har gällt åren 2005 och framåt är det självklart att kritiken om bristande intern kontroll rör henne.

Urban Funered arbetade på Carnegie till mars 2007 och var chef för compliance, alltså kontrollfunktionen som ska se till att bolaget följer lagar och regler. Och det är alltså den funktionen som inte har fungerat. Till exempel fick Carnegies ledning och styrelse inte veta att Stockholmsbörsen börjat ställa frågor om manipulationer och felvärdering av optioner hos tradingavdelningen, alltså handeln för Carnegies egen räkning.

I lördagens DN Ekonomi förklarade Urban Funered att han inte hade någon information om optionshärvan eller i alla fall inte om omfattningen av den. Märkligt med tanke på att börsen ställde sina frågor redan i januari.
Det som gör hans befattning extra besvärande är att han som ansvarig för finansmarknadsfrågor på departementet ska ha direktkontakt med Finansinspektionen. En klart olämplig roll med tanke på den svidande kritiken i inspektionens rapport.

Varför Karin Forseke går, trots att hon hårdnackat hävdar att hon inte har blivit kritiserad i rapporten, kan man bara spekulera i.

En bidragande orsak kan vara att det på finansmarknaden förekommit uppgifter om att Karin Forseke har förskönat sin meritförteckning. DN Ekonomi konfronterade henne med de uppgifterna för två veckor sedan. Hon gav då mycket undanglidande svar och ville inte säga något som helst om omfattningen av sina studier. Karin Forseke hänvisade också till att hon studerat under det namn hon hade i sitt dåvarande äktenskap, ett namn som hon inte ville uppge.

Nu har hon avgått och slipper ingående granskning av USA-studierna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.