Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fuskare-far-inte-studieplatsen-tillbaka-trots-att-hovratten-kan-fria/

Ekonomi

Fuskare får inte studieplatsen om hovrätten friar

Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera av de som dömdes för fusk på högskoleprovet har blivit av med sina studieplatser. Många av dem har överklagat domarna men även om de skulle frias är de inte välkomna tillbaka till universiteten.

Vissa advokater anser också att domen har så allvarliga brister att den borde rivas. 

Rätta artikel

Flera av de som tidigare i år dömdes efter att ha fuskat på högskoleprovet har i samma veva blivit av med sina studieplatser. Bland annat har studenter på läkar- och juristprogrammen i Lund, en person vid universitetet i Örebro och en på KTH stängts av efter att deras provresultat ogiltigförklarats. 

Anledningen är att de betalat den kriminella fusktjänsten HP-hjälpen för att få otillåten hjälp till bättre resultat på provet. 

Merparten av de dömda har nu överklagat sina domar. Men även om de skulle frias helt från misstankar får de varken sina provresultat eller studieplatser tillbaka. Det beslutet är fattat av Universitets- och högskolerådet (UHR) och det går inte att överklaga. 

– Eftersom UHR återkallat resultatet har grunden för den här studentens antagningsbeslut försvunnit anser vi, säger Janne Andersson, chef för studentavdelningen på Örebro universitet.

– Det är UHR som äger högskoleprovet, så vi måste gå på vad de har bestämt. Har de beslutat att dra tillbaka ett resultat föreligger inte grund för antagning längre, säger Katarina Jonsson Berglund, chef för utbildningsstöd på KTH. 

UHR tog beslutet att ogiltigförklara provresultaten för fuskarna efter egna kontroller av personerna som pekades ut i fuskhärvan. 

– Om bevisen sedan inte räcker för att de ska straffas enligt brottsbalken är upp till rättssystemet att avgöra, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på UHR.

Totalt stod 31 personer åtalade i det uppmärksammade målet. Utöver de 23 fuskarna så dömdes åtta personer för annan inblandning runt fuskverksamheten, som penningtvätt och bokföringsbrott.

Huvudmännen bakom HP-hjälpen är två bröder som fick fem respektive sex års fängelse. Båda två har i sina överklaganden yrkat på det man kallar återförvisning. Det innebär att domen rivs och att tingsrätten tar om förhandlingen från början. 

Deras försvar menar bland annat att åklagarsidan använt sig av beslagtagna meddelanden som skickats mellan bröderna, och som inte borde varit del i förundersökningen. 

– Man får inte ta meddelanden mellan närstående i beslag om inte minimistraffet för brottet är minst två års fängelse. Här har man trots att det inte finns något sådant minimistraff tagit meddelanden mellan närstående i beslag, säger Carla Pantzar, den yngre broderns advokat och fortsätter: 

– Vi menar att det är ett så pass omfattande fel att det inte kan läkas i Hovrätten och att målet därför ska återförvisas till tingsrätten, säger hon. 

Robert Nordh, tidigare hovrättsråd i Malmö och docent i processrätt, är tveksam till om det kommer vara möjligt. Oavsett varifrån bevisen kommer råder det fri bevisvärdering i Svenska domstolar, menar han. Det innebär att även om bevisningen införskaffats på olaglig grund kan den fortfarande användas. 

– Det verkar osannolikt, eller mindre lämpligt, att det här skulle återförvisas på den grunden, säger han. 

– Även om det är ett viktigt bevis är det bara ett av flera. Skulle det vara så att man inte får lova att beakta det beviset kan hovrätten fortfarande göra en ny bedömning där man bortser från det. 

DN har sökt Anna Lander som är åklagare i målet. 

Läs mer: Universitet stänger av provfuskare