Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fyra av fem svenskar klarar lån utan problem

Samtidigt som 350.000 svenskar finns i  krono­fogdens register hamnar Sverige i topp bland Europas länder när det gäller högst kreditvärdighet hos befolkningen. Nära 80 procent har mycket bra eller utmärkta kreditbetyg, enligt Upplysningscentralen, UC.

Krediter är ett mynt med två sidor. Överbelåning, sms-skulder, skilsmässor eller arbetslöshet bidrar till att många privatpersoner hamnar hos kronofogden. Omkring 350.000 svenskar har i dag ett aktuellt skuldkonto. Trots att många fastnat i skuldfällan kan Sverige stoltsera med att höra till toppländerna i Europa med den bästa kreditvärdigheten bland privatpersoner.

Enligt Roland Sigbladh, marknadschef på UC, är det den svenska summariska processen som bäddat för att flertalet kan uppvisa en stark kreditvärdighet. Processen innebär att betalningsanspråk som är odiskutabla mellan parterna kan fastställas och snabbas på genom Kronofogdemyndighetens försorg.

– Sverige har under lång tid byggt upp ett väl fungerande system där vi betalar våra skulder snabbt och i  tid, men framför allt, vi vet vad som händer om vi inte gör det, konstaterar Roland Sigbladh.

– Och trots att Sveriges befolkning har ökat är antalet med skuldkonton hos kronofogden mer eller mindre konstant över tid, tillägger han.

En sammanställning UC gjort för DN:s räkning visar att många skuldsatta är koncentrerade till postnummerområden med landets sämsta kreditbetyg. Bästa kreditvärdigheten i landet återfinns i ett postnummerområde i Nacka. På tio-i-topplistan hamnar postnummer i flera Smålandskommuner, men också områden i Göteborg, Uppsala och Vaxholm.

Enligt Roland Sigbladh kan en förklaring vara att den uppåt­gående konjunkturen når många av dessa orter tidigt.

– Där det finns fler företag blir det en klar positiv påverkan på kreditvärdigheten. Det handlar om arbete och stabila inkomster, säger han.

Fyra av landets tio postnummer med sämst kreditbetyg ligger i Malmö och tre i Stockholmsområdet. När det gäller Malmö tror Roland Sigbladh att näringslivet genomgår en strukturomvandling, från industri till en mer kunskapsinriktad stad och sådana processer kan påverka kreditbetyget en tid.

– Sedan har Malmö haft en betydande inflyttning där antalet personer med osäkra inkomster är stort, säger han.

Allra sämst i landet är ett postnummer i Kungens kurva på kommungränsen mellan Stockholm och Huddinge, tätt följt av ett postnummer i Stockholms­förorten Vällingby.

En högst trolig förklaring är att i  Kungens kurva finns ett jour­hotell som ”fångar upp” familjer och enskilda som av olika skäl hamnar i akut behov av tillfällig bostad. Ett stort antal personer är dessutom skrivna på hotellets adress. Kungens kurva är annars ett område som domineras av möbeljätten Ikea, nöjespalatset Heron City och andra stormarknader.

Det är andra gången som UC sammanställer kreditbetygskartan. Den första gjordes 2013 och i år har andelen med svagast betyg, en 1:a, minskat något samtidigt som andelen med det starkaste betyget, utmärkt eller 5:a, ökat.

Sammanställningen visar också att kvinnor har förbättrat sitt betyg mest och dessutom har en starkare kreditvärdighet än män totalt sett.

Fördelat på län toppar Halland listan med ett snitt på 4,26 tätt följt av Västerbotten med 4,25. Lägst länsbetyg har Stockholms län med 4 och Skåne med 4,02.

Fakta.

Här är de tio postnummer som har bäst betyg ...

131 62 Nacka

554 49 Jönköping

598 32 Vimmerby

564 34 Bankeryd

331 51 Värnamo

587 39 Linköping

416 50 Göteborg

757 57 Uppsala

185 39 Vaxholm

442 52 Ytterby

... och här är de tio med sämst betyg

141 75 Kungens kurva

162 50 Vällingby

148 32 Ösmo

213 68 Malmö

703 70 Örebro

213 69 Malmö

215 70 Malmö

215 53 Malmö

261 35 Landskrona

137 65 Jordbro

Källa: UC. I sammanställningen över landets postnummerområden har UC exkluderat områden med färre än 100 personer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.