Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fyra frågor och svar om hajpade Fingerprint

Under torsdagen kommer Fingerprint cards med sin rapport för fjärde kvartalet. Bolagets aktie har både rusat och rasat på börsen under 2015.

Vad gör Fingerprint?

Fingerprint har en teknik för att avläsa fingeravtryck som kan användas för bland annat mobiltelefoner och läsplattor. Aktien har väckt stort intresse bland småsparare och har haft en extrem uppgång - men också fallit handlöst. I början av 2015 låg kursen kring 30 kronor, under året har den rusat upp över 670 kronor.

Varför har bolaget varit så uppmärksammat?

Fingertrycktekniken har enorm potential att växa och bolaget levererar sin teknik till mobiltelefontillverkare som HTC. Dessutom har Fingerprints kinesiska storkund Huawei haft en stark avslutning på 2015. Dessutom har det spekulerats i om mobiljätten Samsung ska köpa Fingerprints teknik och vd:n Jörgen Lantto har kaxigt sagt att bolagets sensorer är bättre än Apples.

Hur går bolaget?

Analytikerna tror i snitt också att Fingerprints bruttomarginal kan ligga på omkring samma nivå som under tredje kvartalet, då den var 45 procent, skriver Direkt. Det är i den övre delen av det intervall om 40-45 procent som Fingerprints vd Jörgen Lantto sagt att marginalen kan ligga på "över tid", uppger byrån.

Vad är viktigt i torsdagens rapport?

Intäkterna trots bli lysande, enligt SME Direkts sammanställning av analytikernas prognoser blir intäkterna 1,3 miljarder kronor och det innebär en ökning med 1 143 procent jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.