Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fyra tips för att spara el i vinter

Foto: Anders Wiklund/TT

Vintern har slagit till mot hela Sverige på allvar. Just råder det sträng kyla och stigande elpriser runt om i landet – men här är tipsen som kan sänka villaägarens kostnader.

Det viktigaste att tänka på när det är så kallt som nu är att se till att värmeförlusterna blir så låga som möjligt. Det menar Malin Lindstaf, rådgivare vid Energi- och klimatrådgivningen i Stockholm.

– Vi brukar annars säga att man kan sänka inomhustemperaturen med en grad så sparar man på energi, men det vill man nog inte nu när det är så kallt, säger hon med ett skratt.

Men följande tips har hon för att ändå spara på energin i ishavskylan.

Tätningslister

Se till att ha nya tätningslistor som tätar alla springor vid fönster och dörrar.

 

 

Tjocka gardiner

Den som har det ska dra för dem för att stänga ute eventuellt drag.

 

 

Mattor

Golven blir lätt kalla. Lägg ut mattor så känns det skönare.

 

 

Dörren

När du går ut och in förbered dig så att det går snabbt.

 

 

Det här är enkla knep som räcker långt, men på sikt finns det också andra åtgärder man kan göra. Hit hör att byta ut gamla fönster och att tilläggsisolera vinden. Det gäller att göra skalet tätt så att så lite värme som möjligt slipper ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.