Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Fyra trender det pratas om på teknikmässan i Las Vegas

Teknik man kan bära på sig, som armbanden från Sony, samt böjda tv-skärmar är två trender på årets upplaga av CES-mässan i Las Vegas.
Teknik man kan bära på sig, som armbanden från Sony, samt böjda tv-skärmar är två trender på årets upplaga av CES-mässan i Las Vegas. Foto: TT

Den stora årliga teknikmässan CES i Las Vegas har sparkat i gång teknikåret på riktigt. Här är fyra trender det pratas om i teknikbranschen.

Böjbara skärmar kommer på bred front. Tv-tillverkare som LG och Samsung presenterar inte bara gigantiska böjda skärmar utan också skärmar som är böjbara.

Samsungs största böjda modell på 105 tum får sällskap av modeller som är 55, 65 och 78 tum. Bolaget presenterade också en modell på 85 tum som kan böjas efter tittarens önskemål, skriver nyhetssajten USA Today.

Även LG presenterade en böjd tv-skärm som utnyttjar OLED-teknik som ger bättre upplösningen än vanlig LCD- och LED-tv.

Tv-tillverkarna fortsätter pusha för 4K. När tv-apparaterna blir allt större följer tekniken för bättre skärmupplösning efter. 4K-tv dominerar tv-branschen och alla de stora tv-tillverkarna visade upp apparater med tekniken som också kallas Uhd (ultra high definition). Tekniken sägs ge fyra gånger högre upplösning än full hd vilket ger skarpare bild även när skärmen är stor. Hittills har det saknats filmer och serier som är producerade med den nya tekniken och det har inte varit helt lätt att ladda ner eller streama i 4K vilket bidragit till att tekniken inte slagit igenom. På mässan meddelade dock filmstreamingtjänsten Netflix vd att nästa säsong av House of Cards kommer i 4K, skriver nyhetssajten CNN.

Smarta armband blir fler och smartare. Flera företag som Sony, LG och Razer lanserar armband som håller koll på hur mycket du exempelvis tränar och  sover men också låter dig ta emot e-post, sms och spela musik. Dataföretaget Intel är ett av de företag som meddelade att de satsar på teknik man kan ha på sig så kallade ”wearables” som smarta klockor och glasögon. Företaget lanserar också en laddningsskål där det bara är att slänga ned de telefoner eller surfplattor som behöver laddas, skriver nyhetssajten Forbes.

Smarta appar i bilen. Flera biltillverkare inkorporerar olika appar som kan starta bilen åt dig (Hyundai) eller ta över kontrollen över fordonet i en nödsituationen (BMW). Audi lät modellen A7 köra fram sig själv på scenen i Las vegas när företaget presenterade sina nyheter.

Google meddelade att man tänker samarbeta med flera biltillverkare som Audi, Honda och GM för att få in operativsystemet Android i bilarna och utveckla vad Google kallar ett ”infotainmentsystem”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.