Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Fyrverkeribranschen föreslår slut för raketer

01:36. Klippet är från Möllevångstorget i Malmö där nyårsfirandet blev dramatiskt när fyrverkerier riktades mot människor och byggnader.

Fyrverkeribranschen har kallat till ett krismöte efter nyårshelgens raketattacker mot människor, bussar och blåljuspersonal.

Bland annat ska utbudet av produkter ses över. Branschen föreslår att klassiska raketer ska förbjudas.

– I grund och botten är det kriminella beteendet en polisfråga. Men vi har sett att raketer har använts på ett felaktigt sätt och vi i branschen måste också göra något, säger Erik Nilsson, ordförande i Sveriges fyrverkeribranschförbund (SFB).

Raketattackerna kring nyåret har orsakat stora problem runt om i landet. Enbart i Göteborgsregionen fick polisen ett 90-tal samtal under nyårshelgen med anmälningar om att raketer skjutits på ett farligt och vårdslöst sätt.

– Det är inget som blommat upp just i år. Men det finns en tendens att man i högre grad riktar raketerna mot blåljuspersonal och folk som försöker ingripa. De som skjuter har blivit mer oförsiktiga, säger Stefan Gustafsson, informatör vid polisen region Väst, till TT.

Ett flertal personer har också hört av sig till Göteborgs kommunledning med krav på att reglerna för fyrverkerier ändras.

– Det här verkar ju ha urartat på ett sätt som är alldeles vansinnigt. Jag förstår själv reaktionerna och jag blir själv förbannad, säger Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, till P4 Göteborg.

Som en följd av raketproblemen träffades representanter för branschen på torsdagen i en fyrverkerifabrik i Kungsbacka för att diskutera en framtida handlingsplan. Enligt Erik Nilsson kom SFB fram till flera förslag som kan komma att påverka allmänhetens användningen av raketer. 

Ett av förslagen är att klassiska raketer – med så kallad avfyrningspinne – och oavsett storlek inte längre ska säljas. 

– Dessa raketer kan orsaka stora skador. I Norge förbjöd man dem för allmänheten för några år sedan och där har man sett att antalet skadade har gått ner kraftfullt sedan dess. Det tycker vi är positivt för vi vill inte att folk ska komma till skada, säger Erik Nilsson.

Ett annat förslag är att begränsa tidsperioden för försäljning av fyrverkerier till att gälla några dagar kring nyår i stället för att som i dag kunna säljas året runt. 

Här vill branschen även ha en tidsgräns för när avskjutningen får ske.

– Vi vill att det införs en tydlig tidsregel som till exempel i Finland. Där får allmänheten bara avfyra raketer mellan klockan 18-02 på nyårsafton. Något liknande tycker vi vore bra, säger Erik Nilsson. 

Vissa vill införa ett totalförbud för fyrverkerier, men det tror FSB skulle få negativa effekter på sikt, som att folk skulle börja tillverka egna raketer och en ökad illegal import vilket sammantaget skulle leda till mer personskador. 

FSB kommer nu att föra fram sina förslag till bland andra räddningstjänten och Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) och regeringen för att försöka få en skärpning av regelverket kring fyrverkerier.

– Försäljningen kan vi delvis påverka själva men om man vill ha ett förbud och en tidsbegränsning måste ansvarig myndigheter och regeringen komma fram till samma slutsats som oss, säger Erik Nilsson.  

Svenska Kennelklubben ser mycket positivt på att fyrverkeribranschen ska diskutera åtgärder.

– Vi vill ha ett stopp för försäljning av fyrverkerier till privatpersoner. Många av de som köper har inte raketer för att njuta av det vackra glittret utan för att skada och skrämma. Varför ska vi utsätta oss fört sådant 2017, säger Hans Rosenberg, presstalesperson vid Svenska Kennelklubben.

Läs mer: Kommunpolitiker vill förbjuda fyrverkerier

Fyrverkerier

Det tillverkas inte fyrverkeripjäser i Sverige utan allt importeras, det mesta från Kina.

Fyrverkeribranschen (SFB) representerar omkring 90 procent av marknaden.

Av försäljningen handlar omkring 80 procent av försäljning direkt till konsumenter medan 20 procent rör sig om olika evenemang.

För några av företagen representerar försäljningen av klassiska raketer, det som nu ska avvecklas, upp till 30 procent av omsättningen.

Källa: Sveriges Fyrverkeribranschförbund

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.