Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Gap ber om ursäkt för tröja med ”felaktig” Kinakarta

Foto: Andy Wong/AP

Det amerikanska klädföretaget Gap ber om ursäkt för att ha sålt en tröja med en ”felaktig” karta över kina som tryck. Ursäkten är en i raden av liknande händelser under året, rapporterar BBC

Trycket visade det kinesiska fastlandet, men inte territorium som Kina gjort anspråk på, såsom Taiwan, öar i de sydligaste delarna av kinesiska havet och södra Tibet, rapporterar BBC

En bild på tröjan spreds på det kinesiska sociala mediet Weibo, och fick snabbt många klagomål. 

Gap har gått ut och försäkrat att de respekterar Kinas suveränitet och att de ska genomföra en noggrann utredning för att undvika att liknande misstag upprepas. 

I ett uttalande beklagade företaget djupt sitt misstag. Gap har även sagt att det har dragit tillbaka plaggen från den kinesiska marknaden och förstört dem. Det är inte klart hur de kommer göra med tröjorna som säljs utanför Kinas gräns.

Kina betraktar Taiwan som en utbruten provins, medan Tibet styrs som en autonom region. Landet har även gjort anspråk på stora territorier i södra kinesiska havet, något som grannländerna motsätter sig. 

Flera andra företag har i år bett om ursäkt till Kina efter att ha publicerat information som strider mot landets territoriella anspråk. 

Under april i år krävde det kinesiska styret att flera flygbolag respekterade Kinas suveränitet och ändrade hur de beskriver Taiwan, Hongkong och Macau. 

Vita huset kallade kraven för nonsens och kritiserade landet för att försöka påtvinga sin egen ”politiska korrekthet på amerikanska företag och medborgare”

Läs mer: H&M drar tillbaka tröja efter rasismanklagelser 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.