Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Går det att pruta på bolånen hos er?

Mikael Skytt, bolånechef, Nordea
– Vi premierar om kunderna samlar sina affärer hos oss. Blir du helkund i banken kan du förhandla om priset.
 
Peter Borsos, kommunikationschef, Swedbank Sverige
– Räntorna blir mer och mer individuella. Om en person lånar lite till ett hus och har goda marginaler är risken mindre. Detta avspeglas i lånet. Vi för en dialog med våra kunder kring detta.

Bo Engström, chef för produkt- och marknadsstöd, Handels­banken
– Vi är en decentraliserad bank och det är personalen på våra bankkontor som sätter räntorna i en förhandling med kunden.

Tor Borg, ränteanalytiker, SBAB
– Vi har en individuell prissättning och lämnar rabatter på listräntan. Ju större lån, desto större rabatt. Har du låga belåningsgrader kan du få lägre ränta. Men du kan inte pruta på det viset hos oss.

Mats Torstendahl, chef för kontors­rörelsen SEB
– Varje bolån sätts genom individuell prissättning. Det sker genom en diskussion med kunden och beror till exempel på vilken belåningsgrad man har. Har man en låg belåningsgrad ska avspegla sig i priset.

Reporäntan
Riksbankens viktigaste styrränta och den ränta bankerna betalar när de lånar pengar hos Riksbanken. Just nu är reporäntan 2 procent.

Stibor
Stibor, eller interbankräntan, är den ränta bankerna betalar när de lånar pengar mellan varandra. Stibor fixing är den räntesats som utgör genomsnittet av de räntesatser som noteras dagligen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.