Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Gästarbetare hålls fångna i Hugo Boss-fabriker i Indien

Other: Alexander Mahmoud

Flera fall av tvångsarbete har upptäckts i en av Hugo Boss fabriker i södra Indien. 

Unga kvinnliga gästarbetare tvingas stanna i lokalerna och hindras från att lämna fabrikerna.  

I Indien är det vanligt att fabriksägarna flitigt utnyttjar policyn att ha sovsalar för gästarbetare i fabriker. Fabriksägarna säger att det är ett nödvändigt ont för att de ska kunna säkerställa gästarbetarnas trygghet ute på landsbygden. 

Men enligt The Guardian har sovsalarna blivit ett sätt för arbetsgivarna att hålla kvar de unga kvinnliga gästarbetarna i fabrikerna och att hindra dem från att kontakta någon utanför i upp till fyra år.

Nu har Hugo Boss upptäckt flera fall av tvångsarbete på en av deras underleverantörers fabriker i södra Indien. Den utpekade underleverantören tillverkar även kläder åt bolag som Next och Mothercare. 

I ett uttalande säger Hugo Boss att företaget nu har regelbunden kontakt med underleverantören för att förbättra arbetsförhållandena för fabriksarbetarna. 

Gästarbetarnas arbetsförhållanden i Indien är känt. 

Nyligen granskade människorättsorganisationen India Committee of the Netherlands (ICN) 743 klädesfabriker i Indien. Granskningen visar att fler än hälften av fabriksägarna bröt mot lagen när arbetsgivarna begränsade den fria rörligheten för gästarbetarna. 

– Fabriksägare brukar försvara sig med förevändningen att de skyddar kvinnorna från övergrepp, men att samtidigt låsa in unga kvinnor i åratal är inte lösningen, säger Gerard Oonk på ICN, till The Guardian.  

Flera fabriksarbetare bekräftar för The Guardian, som besökte flera klädesfabriker i Indien, att unga kvinnliga gästarbetare inte får lämna fabriken när de vill – bara när de åker till lokala marknader i sällskap med fabrikens säkerhetsvakter. 

– Vi får inte lämna fabriken utan vakter eller när vi vill. Jag jobbar när jag blir tillsagd. Jag klagar inte. Min familj behöver pengarna för min hemgift, säger en ung kvinna på en av Hugo Boss-fabriker till The Guardian. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.