Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Gåta med 18 mystiska skattemiljarder löst

Foto: Christine Olsson/TT

Nu är gåtan med statens 18 oväntade skattemiljarder löst. Bakom den spräckta prognosen för skatteinbetalningarna finns en affär som ett svenskt företag och dess dotterbolag gjort. Men vilka företag det gäller är hemligt.

I januari fick Skatteverket plötsligt in 18 miljarder i skatt utöver prognosen. Varför var först oklart.

– Det är ett företag och dess dotterbolag som gjort en mycket stor och en lite mindre inbetalning, och som räknar med att de gjort så stora vinster att de behöver sätta in de här summorna, säger Åsa Hagman, analyschef vid Skatteverket.

Hon vill inte uppge vilket företaget och dotterföretaget är, och vill inte heller berätta exakt hur stora inbetalningarna är.

– Nej, det kan jag inte säga. Jag vill inte gå in på nivåerna, men det är ett företag som får stort genomslag. Det finns alltså en naturlig förklaring. Vi har pratat med företaget och från Skatteverkets sida bedömer vi att det är helt okej, säger Åsa Hagman.

Det finns ytterligare förklaringar till den oväntade ökningen av skatteinbetalningarna. 2015 var skatteinkomsterna 5 miljarder högre än prognosen. Nu har alltså januari ensamt genererat 18 miljarder extra.

– En förklaring kan vara att vi haft en högkonjunktur. Både företag och privatpersoner har gjort reavinster som ska beskattas. Det analyserar vi just nu, och också om det finns fler faktorer, säger hon.

En sådan kan vara att det nu, när bankerna knappt ger någon ränta alls, går att få en skattefri ränta på över 0,5 procent på pengar som sätts in på skattekontot.

En annan förklaring kan vara att eftersom räntorna sjunkit under flera år har många sökt ny skattejämkning, som om de i stället förnyats från tidigare år skulle ge restskatt att betala först 2017. Nu märks en ny mindre generös jämkning direkt i lönekuvertet redan i år.

– Det är några av de faktorer vi tittar på för att få en förklaring till de ökande skatteintäkterna. Vi räknar med att ha en klarare bild i nästa vecka, säger Åsa Hagman.

Med ett ökande inflöde av skatter ligger det nära till hands att tro att en stark ekonomi ligger bakom och att skatteinflödet fortsatt kommer att vara starkt.

– Men det här har alltså inte att göra med exempelvis en stark sysselsättningsutveckling, säger Thomas Olofsson, skuldförvaltningschef vid Riksgälden, som anser att man inte snabbt ska dra slutsatsen att ekonomin är stark.

– Vi varnar för den slutsatsen. Redan för två veckor sedan bedömde vi att en del av de ökade skatteintäkterna var av engångskaraktär, säger Thomas Olofsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.