Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Gävle bjuder miljoner för att rädda ett äppelträd

Gävle kommun har lagt ett bud på 6,3 miljoner kronor på en tomt för att rädda ett hundraårigt äppelträd i Sofiaparken i Gävle, rapporterar lokala medier.

För ett antal år sedan sålde kommunen tomten till en privat byggherre, som planerade att bygga sju parhus på tomten, för 4,2 miljoner kronor. När bygglovet för husen hade beviljats överklagades det av privatpersoner som ville rädda det unika sjustammiga trädet. Efter flera rättsliga prövningar stod det dock klart att allt hade gått rätt till och att det var fritt fram för markägaren att fälla trädet.

Men nu har kommunen ändrat sig och vill försöka rädda äppelträdet.

”Trädet är värt att bevara och vi vill köpa marken så att markägaren kompenseras och går skadefri”, säger kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.