Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/gb-big-pack-arets-matbluff/

EKONOMI

GB Big pack årets matbluff

Ärtprotein och vatten i stället för mjölk får glassätarna att ilskna till. När Årets matbluff röstades fram fick den välkända vaniljglassen flest röster med god marginal.

TT Text

Fem finalister var med om att få utnämningen Årets matbluff som varje år delas ut av konsumentföreningen Äkta vara.

GB Big pack vanilj röstades fram med god marginal. Det som konsumenterna anser vara en bluff är att tillverkaren GB Glace förra våren ändrade receptet på glassen med syftet att göra den mer klimatsmart.

Företaget ersatte då mjölkprodukterna med framför allt vatten och ärtprotein. På förpackningen står tydligt att glassen nu har ett lägre klimatavtryck men att det inte längre finns mjölk i glassen framgår bara om man läser det finstilta på förpackningen. ”Kan innehålla mjölk”, står det där.

Det duger inte, anser många av de 18 000 som röstat.

”GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydligt”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara.

GB har i sin tur svarat på kritiken och Victoria Gelmanovska, nordisk marknadschef, skriver att:

”Vi är stolta över att vår folkkära Big pack numera är en del av ett växtbaserat sortiment och att våra konsumenter uppskattar det. Vi beklagar att nomineringen inte tagit till sig att glass kan tillverkas på ett mer modernt och hållbart vis.”

Bland de andra finalisterna i tävlingen fanns Nyckelbryggeriers Cider med smak av lingon, Arla Keso protein, Fazer Willja Oat for whipping och Bravo Röd apelsin.

Ämnen i artikeln

Matfusk
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt