Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Geelys storköp får direkt effekt på Volvo

Li Shufu, grundare och ordförande för Geely.
Li Shufu, grundare och ordförande för Geely. Other: Peter Claesson

Kinesiska Geelys storköp i fredags av aktier i tyska Daimler leder till att Håkan Samuelsson, vd för Volvo cars, måste lämna AB Volvos styrelse. DN:s Pia Gripenberg reder ut röran i fordonsbranschen.

Varför avgår Håkan Samuelsson från AB Volvos styrelse?

– Han har hamnat i en intressekonflikt och sitter på dubbla stolar i och med att Geely köpt en stor aktiepost i tyska Daimler. Daimler är konkurrent till lastbilsföretaget AB Volvo, men även till  personbilsföretaget Volvo cars. 

– Geely är kapitalmässigt störst ägare i AB Volvo och dessutom majoritetsägare i Volvo cars. Håkan Samuelsson kan inte sitta och föra strategiska diskussioner om AB Volvos framtid när hans ägare samtidigt för liknande diskussioner i Daimler, som äger konkurrerande märken som Mercedes och Freightliner. Det är ohållbart.

Varför köper Geely aktier i Daimler när man redan är storägare i de båda Volvoföretagen?

– Precis samma sak undrar väldigt många. Det är obegripligt sett ur traditionella företagsekonomiska teorier. Om Geely har någon gigantisk plan att kunna samordna bolagen kommer säkert konkurrensmyndigheterna i såväl EU som USA att sätta käppar i hjulen.

Vad betyder Geelys aktieköp i Daimler för de anställda i de svenska verksamheterna i Volvo-bolagen?

– Än så länge ingenting. Några chefer lär säkert ha mycket att göra de närmaste dagarna för att försöka skaffa sig kunskap och kunna informera aktiemarknad, anställda, leverantörer och andra intressenter.

– I samband med att Geely köpte aktier i AB Volvo vid årsskiftet underströk man att Geely ser mycket långsiktigt på sin investering. Det kan ta väldigt lång tid innan vi i omvärlden får den fulla bilden till varför Geely investerar i både Volvo och Daimler. Möjligen kan viss klarhet komma senare i veckan när Geelys ordförande Li Shufu ska träffa företrädare för tyska regeringen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.