Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Geelys storköp får direkt effekt på Volvo

Li Shufu, grundare och ordförande för Geely.
Li Shufu, grundare och ordförande för Geely. Other: Peter Claesson

Kinesiska Geelys storköp i fredags av aktier i tyska Daimler leder till att Håkan Samuelsson, vd för Volvo cars, måste lämna AB Volvos styrelse. DN:s Pia Gripenberg reder ut röran i fordonsbranschen.

Varför avgår Håkan Samuelsson från AB Volvos styrelse?

– Han har hamnat i en intressekonflikt och sitter på dubbla stolar i och med att Geely köpt en stor aktiepost i tyska Daimler. Daimler är konkurrent till lastbilsföretaget AB Volvo, men även till  personbilsföretaget Volvo cars. 

– Geely är kapitalmässigt störst ägare i AB Volvo och dessutom majoritetsägare i Volvo cars. Håkan Samuelsson kan inte sitta och föra strategiska diskussioner om AB Volvos framtid när hans ägare samtidigt för liknande diskussioner i Daimler, som äger konkurrerande märken som Mercedes och Freightliner. Det är ohållbart.

Varför köper Geely aktier i Daimler när man redan är storägare i de båda Volvoföretagen?

– Precis samma sak undrar väldigt många. Det är obegripligt sett ur traditionella företagsekonomiska teorier. Om Geely har någon gigantisk plan att kunna samordna bolagen kommer säkert konkurrensmyndigheterna i såväl EU som USA att sätta käppar i hjulen.

Vad betyder Geelys aktieköp i Daimler för de anställda i de svenska verksamheterna i Volvo-bolagen?

– Än så länge ingenting. Några chefer lär säkert ha mycket att göra de närmaste dagarna för att försöka skaffa sig kunskap och kunna informera aktiemarknad, anställda, leverantörer och andra intressenter.

– I samband med att Geely köpte aktier i AB Volvo vid årsskiftet underströk man att Geely ser mycket långsiktigt på sin investering. Det kan ta väldigt lång tid innan vi i omvärlden får den fulla bilden till varför Geely investerar i både Volvo och Daimler. Möjligen kan viss klarhet komma senare i veckan när Geelys ordförande Li Shufu ska träffa företrädare för tyska regeringen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.