Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Generaldirektören riskerar få sparken

Foto: Janerik Henriksson

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, 50, riskerar att få sparken när regeringen informerats av myndighetens styrelse. ”Mobilsurfandet är en pusselbit bland andra som gör att vi saknar förtroende för Angeles”, säger styrelsens ordförande Christina Johansson till DN.

I sista stund skrevs en ny punkt upp på agendan: förtroendet för generaldirektören. Styrelsen skulle egentligen mötas för att diskutera vilken strategi Arbetsförmedlingen ska ha för att återvinna allmänhetens förtroende – ett förtroende som är kört i botten, enligt Christine Johansson.

Ett avslöjande i Aftonbladet som visar att Angeles Bermudez-Svankvist mobilsurfat för över 15 000 kronor i månaden fick en enig styrelse att deklarera sitt missnöje med generaldirektören.

– En enig styrelse kom fram till att vi saknar förtroende för generaldirektören om jag ska prata klarspråk, säger Christina Johansson.

Styrelsens uppfattning är att Bermudez-Svankvist i stora delar gjort ”ett fantastiskt jobb med stort engagemang”. Men opinionsundersökningar visar att förtroendet för myndigheten nått bottennivåer. Ytterst ansvarig för det är Bermudez-Svankvist. 

Generaldirektörens omfattande mobilsurfande blev för mycket för styrelsen.

Under perioden mars 2012 till augusti 2013 ska hon ha surfat för 281 000 kronor. Inkluderar man telefonsamtal hamnar den totala kostnaden på 311.000 kronor.

De höga kostnaderna beror på att Bermudez-Svankvist inte stängt av den så kallade dataroamingen på sin telefon när hon befunnit sig utomlands.

Hon lägger skulden på myndighetens it-avdelning:

– Det är allvarligt att den summan är så pass hög som den är, det gör mig fullkomligt upprörd att det inte på vår it-avdelnings telefonienhet funnits rutiner för att sätta tak för dataroamingspåslag när du är utomlands i länder som inte har avtal med Telia, säger hon till Aftonbladet.

DN har förgäves sökt Angeles Bermudez-Svankvist för en kommentar.

Saco-S ordförande på Arbetsförmedlingen, Christer Gustafsson, säger till DN att han ”i dagsläget” inte har någon kommentar.

Fakta: Angeles Bermudez-Svankvist

• Angeles Bermudez-Svankvist, tandläkare till yrket och 50 år gammal, har varit generaldirektör för Arbetsförmedlingen i fem år.

• Hon utsågs 1999 till Årets chef av tidningen Chef och fick 2009 titeln Årets myndighetschef av tidningen Veckans Affärer.

• Hon har tidigare under karriären varit vd för St Eriks ögonsjukhus i Stockholm och för Folktandvården i Stockholms län.

• Bermudez-Svankvist har kritiserats flera gånger tidigare. Hon fick bland annat sparken som stadsdirektör i Södertälje innan hon hann tillträda posten.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.