Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ghosn-sagar-japansk-rattsprocess/

Ekonomi

Tidigare Nissan-chefen sågar japansk rättsprocess

Tidigare Nissan-chefen Carlos Ghosn under presskonferensen på onsdagen. Foto: Joseph Eid/AFP

Den före detta Nissan-ordföranden Carlos Ghosn hyllar Libanon på sin första presskonferens på drygt ett år.

Han beskriver samtidigt den japanska rättsprocessen mot honom som ett brutalt övergrepp mot mänskliga rättigheter.

TT Text

– Detta är en viktig dag i mitt liv, som jag har sett fram emot i mer än 400 dygn, säger han på den första presskonferensen sedan han genomfört en dramatisk flykt från Japan, där han befann sig i husarrest.

– Det är inte möjligt för mig att beskriva hur djupt bedrövligt detta varit och hur mycket jag uppskattar att jag har kunnat återförenas med min familj och mina nära och kära, tillade han.

Ghosn greps i Japan i november 2018. Han har mot sitt nekande anklagats för att som chef för den fransk-japanska fordonsjätten Renault-Nissan ha mörkat inkomster och dumpat dåliga derivataffärer på sin arbetsgivare under finanskrisen 2008.

Han ska enligt japanska åklagare även ha missbrukat pengar som tillhörde Nissan och smusslat pengar till sig själv via en bilsalong som sålde Nissanbilar.

Ghosn ska enligt anonyma källor även ha använt pengar från Nissan för att genomföra lyxrenoveringar av bostäder i Rio de Janeiro, Beirut, Paris och Amsterdam, rapporterar den statliga japanska tv-kanalen NHK.

Den japanska tidningen Yomiuri har, också med hänvisning till anonyma källor, även rapporterat om att Nissan betalat 100 000 dollar per år till Ghosns äldre syster för rådgivning, som i själva verket aldrig ägde rum.

– Jag förhördes åtta timmar om dagen utan tillgång till advokater. Det blir bara värre för dig om du inte erkänner, sade åklagaren till mig vid upprepade tillfällen, säger Ghosn på presskonferensen, som hålls i Beirut, Libanon.

Han har befunnit sig i Libanon sedan flykten från Japan i december och upprepar att han bestämt förnekar brott.

– Jag är här för att rentvå mig. Dessa anklagelser är grundlösa och jag borde aldrig ha gripits, säger han.

Ämnen i artikeln

Nissan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt