Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

"Gick inte att få kontakt med Facebook"

En okänd person hackade sig in på hennes Facebook-konto och skrev rasistiska mejl till vännerna. DN:s Jenny Nordlander berättar om två veckor av kamp för upprättelse.

– Det värsta var att inte veta vilka som fått de falska mejlen och inte kunna förklara mig, säger hon.

Facebooks röda notifikationssymbol var tänd. Ett nytt mejl. När Jenny Nordlander öppnade det och läste blev hon rädd.

– En person jag inte kände varnade mig och skrev "jag har fått ett mejl från dig".

I mejlet hade en person som hackat sig in på Jennys Facebook-konto påstått att hon hade gått med i Sverigedemokraterna och tyckte att afrikaner var otacksamma.

– De flesta av mina riktiga vänner vet ju att jag inte tycker så och inte är med i SD, men mejlet hade ju också skickats till personer jag inte kände. Det är inte kul att få ett sådant rykte om sig, säger Jenny Nordlander.

Snart kom fler varningsmejl från Jennys vänner och personer som fått mejlet tillsammans med vänförfrågningar. Jenny bytte lösenord och satte hårdare säkerhetsinställningar på sitt konto.

– Jag försökte komma i kontakt med Facebook, men det gick inte. Man kunde bara fylla i ett formulär och jag fick ingen respons på mina frågor. Jag ville veta vem som hade skickat meddelanden i mitt namn och vilka som hade fått dem, men det gick inte att se.

Snart upptäckte Jenny också att någon hade skapat en falsk profil med hennes namn och bild. Även i profilen stod det att hon var sverigedemokrat.

– Den falska profilen började skicka vänförfrågningar till mina vänner och en massa journalister. Jag har ju ingen aning om hur många som fått meddelanden, berättar hon.

På Jennys uppmaning anmälde ungefär 150 av hennes vänner den falska profilen till Facebook. Inget hände. Efter några dagar uppmanade hon sina vänner att anmäla en gång till. Ändå tog det två veckor innan profilen togs bort.

– Två veckor är ganska lång tid, normalt sätt går det på ett par dagar, säger Thomas Myrup Kristensen, policychef för Facebook i Norden.

– I ett sådant fall måste vi verifiera vilken profil som är kopia och vilken som är original, det arbetet kan ta tid. Vi strävar efter att lösa 100 procent av de fall som kommer in, men vi är inte perfekta.

Jenny, som också skrivit en krönika om kapningen, tror att hon drabbades för att hon är journalist. I samband med trakasserierna på Facebook märkte hon också en ökad mängd mejl till sin vanliga adress.

– Jag skrev då krönikor i kulturdelen, framförallt om jämställdhetsfrågor, sex och någon gång om porr. Men aldrig om invandrare som mejlen på Facebook handlade om, säger hon.

Jenny polisanmälde både hackningen av hennes konto och den falska profilen, men fick efter ett par dagar ett meddelande om att förundersökningen lagts ner.

– Det kändes inte som att polisen förstod vad jag pratade om, de insåg säkert direkt att de inte skulle kunna göra något. Jag förväntade mig inte det heller, utan anmälde mest för statistikens skull.

Någon återkoppling från Facebook har hon inte fått.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.