Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 01:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/gideonsson-vald-till-ny-lo-bas/

Ekonomi

Gideonsson vald till ny LO-bas

Foto: Alexander Mahmoud

Nu är hon vald. Nominerade Susanna Gideonsson fick fullt stöd som ny LO-ordförande på den digitala kongressen.

TT Text

Ett enigt LO, ökad jämlikhet och trygga anställningar, lyfter hon i sitt tal.

Susanna Gideonsson blir därmed andra kvinnan på posten som högste LO-chef i organisationens över 100-åriga historia.

Hon börjar sitt första tal som ny ordförande med att lyfta de senaste årens många frågor där LO-förbunden stått splittrade, kring lönerna och nu senast las-frågan.

– Det här är ett mönster vi måste ändra på.

Enigheten inom LO-familjen är hennes första prioritet. LO-medlemmarna måste vara många, starka och eniga, sammanfattar hon. Och samarbetet med Socialdemokraterna bör bestå, trots att S ibland går andra vägar än vad facket vill se, bland annat las-utredningen, anser hon.

– Det vore tjänstefel att inte stärka den kanalen, säger Gideonsson.

Stärkt a-kassa står högt på hennes dagordning och de rika bör ta sin del för att lyfta jämlikheten i samhället.

– Högre skatt på kapitalinkomster är ett första steg.

Som nu avgången ordförande för Handels lyfter hon arbetsvillkoren i handeln och även på andra håll där kvinnor dominerar. Ett fast heltidsjobb är inte längre normen, enligt Gideonsson som bland annat pekar på sms-anställningarna.

– Daglöneriet är tillbaka, förr stod man med mössan i hand, nu med en mobil.

Till förste vice ordförande omvaldes Therese Guovelin. Andre vice ordförande blir Lisa Bengtsson, i dag förbundssekreterare på Kommunal. Torbjörn Johansson får samtidigt förtroendet att fortsätta som avtalssekreterare.

Läs mer: Susanna Gideonsson redo att leda LO

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt