Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Glädjebesked för Astra Zeneca

Other: Adam Ihse / TT

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten har godkänt cancerpreparatet Imfinzi, vilket är till stor glädje för Astra Zeneca. Beskedet öppnar upp en mångmiljardmarknad för det svensk-brittiska företaget.

Uppdatering 2018-02-19, 13.00. Texten har tillfogats en rättelse.

Läkemedelskoncernen Astra Zenecas aktie stiger med 0,6 procent sedan den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänt preparatet Imfinzi för behandling av patienter med lungcancer. Tidigare har patienter med diagnosen bara fått behandlas med cellgifter och strålning. Medicinen är det första godkända alternativet för den här gruppen.

Beskedet från FDA kom sent i fredags kväll svensk tid och öppnar upp en mångmiljardmarknad för Astra Zeneca inom ett område där bolaget tidigare varit på efterkälken jämfört med konkurrenter.

Beslutet gäller patienter med "icke-opererbar, icke-småcellig lungcancer i stadium III". Lungcancer i det stadiet är svårbehandlad, efter cellgifter och strålning sprider sig cancern ofta ändå. Den studie som Astra Zeneca har genomfört visar att behandlingen med Imfinzi i median bromsade sjukdomsförsämringen med 11,2 månader jämfört med placebo, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Imfinzi gavs redan i maj förra året klartecken av FDA för att användas vid behandling av cancer i urinblåsan. När de positiva testresultaten vad gäller lungcancer kom ett par veckor senare fick det aktien att rusa över fyra procent på Stockholmsbörsen.

Läs också: Vinstfall för Astra Zeneca

Analytiker räknar med att det nya beskedet om Imfinzi kan komma att ge årliga försäljningsintäkter på två miljarder dollar, närmare 16 miljarder kronor, för Astra Zeneca.

Rättelse 2018-02-19 13:00
I en tidigare version av artikeln förekom ett felaktigt begrepp. Studien som refererades till har inte mätt överlevnadstiden för patienterna, som tidigare angavs, utan visar i stället att Imfinzi i median bromsade sjukdomsförsämringen med 11,2 månader jämfört med placebo.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.