Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:44 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/glamourprinsessa-gor-god-fortjanst/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Glamourprinsessa gör god förtjänst

Karolina Lassbo är en ung tjej som driver en blogg och samtidigt tjänar pengar på det. Hennes blogg attraherar över 30000 besökare i veckan och annonsörerna tycker att bloggen är godis.

Karolina Lassbo är en ung student-tjej som bloggar på nätet under namnet glamourprinsessan. Som namnet avslöjar skriver Karolina mycket om kläder och mode som tillhör den flärdfulla divisionen. Bloggen har blivit en praktsuccé och över 30000 personer i veckan surfar in för att ta del av Karolinas klädtips och åsikter om allt mellan himmel och jord.

Därmed har Karolinas blogg blivit hett villebråd för annonsörer vilket i sin tur betyder att Karolina kan göra sig en bra slant på sitt bloggande.

-Jag vill inte säga exakt hur mycket jag tjänar på annonserna på min blogg. Men det är nästan lika mycket som den lön jag får på den advokatfirma jag praktiserar på under sommaren, säger Karolina Lassbo.

Fackförbundet Jusek rekommenderar att praktikanter som utför kvalificerade arbetsuppgifter, och som har kort tid kvar på sin utbildning, ska ha en lön på 17 000-20 000 kronor i månaden. Karolina kan alltså i runda slängor dra in omkring 15 000 kronor i månaden på sitt bloggande.

Hon hade inte kunnat föreställa sig att den skulle bli en sådan succé när hon började i augusti förra året. Men med en besöksfrekvens på cirka
30 000 unika besökare i veckan är succén ett faktum och med de läsarsiffrorna slår hon vilken medelstor lokaltidning som helst på fingrarna, enligt statistik från Sifo.

Pengarna som Karolina tjänar via annonserna på bloggen tickar in dels via företaget Tradedoublers affiliateprogram (se faktaruta), dels från företag som kontaktar Karolina och som vill annonsera på glamourprinsessan

-Från Tradedoubler får jag en procentsats eller en fast summa på avslutade köp som sker via mina annonser, samt när folk klickar på annonserna, säger Karolina Lassbo.

När det gäller företag som på eget initiativ kontaktat Karolina för annonsering så gäller det rådande marknadspriset för annonser, vilket är relaterat till antalet besökare på bloggen.

-Det ger mig möjlighet att förhandla om priserna eftersom besöksantalet på bloggen varierar. Jag kan också förhandla upp villkoren med Tradedoubler så att jag får en högre procent från dem på avslutade köp, säger Karolina Lassbo.
Men det är inte alla företag
som får annonsera på Karolinas blogg.

-Jag vill inte ha annonser som inte är relevanta för innehållet på min blogg. Jag vill heller inte ha annonser som jag tycker känns etiskt fel. Jag tackade till exempel nyligen nej till att lägga upp annonser från Svenska Spel eftersom jag tycker att spelmonopolet är hyckleri, säger Karolina Lassbo.

En gång i månaden kan Karolina skratta när hon går till banken för att hämta ut checken med månadens utbetalning från Tradedoubler. De andra företagen fakturerar hon själv. Men smakar det så kostar det. Karolina uppskattar att hon lägger ned åtta nio timmar om dagen på sitt bloggande, samtidigt som hon går sista året på juristlinjen vid Uppsala universitet.

-Jag ställer klockan på 06.30 och går och lägger mig 00.30. Det blir inte så mycket tid över till annat än att plugga och att blogga. Men bloggandet ser jag som avkoppling från studierna. Jag måste surfa mycket också för att få inspiration till bloggen, säger Karolina Lassbo.

Född i: Falun.Ålder: 26.Sysselsättning:

Född i: Falun.

Ålder: 26.

Sysselsättning: Studerar juridik på Uppsala Universitet. Klar i december.

I framtiden: Vill Karolina jobba på en byrå med antingen humanjuridik eller affärsjuridik.

Fritiden: Finns knappt, men innan
Karolina började blogga så dansade hon och tränade mycket. Nu försöker hon hinna med en promenad om dagen.

Bloggens framtid: Karolina är övertygad om att bloggandet kommer att växa.

Leva på bloggen: Karolina är tveksam. Hon vill i första hand bli jurist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.