Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/glitter-i-blasvadret-sminkforetag-letar-efter-plastfri-ersattare/

Ekonomi

Glitter i blåsvädret – sminkföretag letar efter plastfri ersättare

Foto: Jessica Gow/TT

Glitter används flitigt både som smink och dekoration. Men den färgglada produkten möter kritik i Storbritannien, där forskare vill förbjuda glitter i kosmetikaprodukter. Väl i Sverige letar flera sminkbolag efter ett miljövänligare alternativ. 

Rätta artikel

Glitter används flitigt i bland annat ögonskuggor, highlighter och läppstift. Trots de vackra färgerna menar somliga forskare att produkten är en miljöbov eftersom den innehåller mikroplaster, vilket är små plastpartiklar som är under fem millimeter långa. 

De små plastbitarna tar sig enkelt igenom filtersystem till världens hav där fiskar äter upp dem. Utan åtgärder kan det finnas mer plast än fisk i havet 2050, enligt en rapport från organisationen Ellen Mac Arthur Foundation och det regionala aktivitetscentret för hållbar konsumtion och produktion, som verkar under FN:s miljöprogram för Medelhavsområdet.  

I Storbritannien har glitter i kosmetikaprodukter länge varit ett hett ämne. I den brittiska tidningen The Independent har flera forskare varnat för glittrets negativa effekter på miljön. Redan i dag är det förbjudet att använda glitter, som innehåller mikroplaster, i skrubbar.

Men somliga forskare sträcker sig längre än så och vill se ett totalförbud. Kritiken har lett till att 62 musikfestivaler i Storbritannien förbjuder glitter på sina festivalområden vilket träder i kraft 2021. Likaså har 19 förskolor i landet plockat bort glitter när barnen tillverkar julkort eller liknande hantverk. 

I Sverige är frågan om glitter betydligt svalare. Läkemedelsverket understryker att produkten har en liten effekt på miljön, dock kan debatten få en positiv effekt ändå menar myndigheten. 

– Trots att kosmetika är en liten källa till mikroplaster i miljön kan den vara en inkörsport till att människor blir mer medvetna, vilket senare leder in på den större debatten, säger Josefin Liljeteg, enhetschef för kosmetika på Läkemedelsverket.

Varför glitter har hamnat i strålkastarljuset kan enligt Josefin Liljeteg bero på att få människor sympatiserar med sminkprodukter som skadar miljön, framför allt eftersom kosmetika sällan anses vara en livsnödvändig produkt som läkemedel är.  

DN har varit i kontakt med några av landets stora sminkbolag. Skönhetsföretaget Lush har valt att ersätta de skadliga plastbitarna med en syntetisk version av det naturliga mineralet Mica, vilket är den internationella benämningen på mineralet glimmer. Den glimrande ersättaren finns bland annat i badbomber och duschgeleer. 

Även Kicks säljer plastfritt smink under sitt eget varumärke. Enligt Josefin Hård, hållbarhetschef på Kicks, har Sverige inte kommit lika långt som andra länder vad gäller medvetenhet kring mikroplaster. I Sverige har hon inte märkt av en liknande debatt som den som pågår i Storbritannien om glitter. 

Ett företag som ofta förknippas med glitter och annat lekfullt är festspecialistföretaget Butterick's. Företaget köper in kosmetika från ett tiotal leverantörer och glittret innehåller antigen syntetisk eller naturlig Mica. 

– Smink är en stor del inom fest-och maskerad, dessutom har kosmetika fått en större roll i samband med sociala medier, eftersom fler delar med sig av sina sminkningar med före och efter bilder, säger Stina Petrini, marknad- och affärsutvecklingschef med ansvar för hållbarhetsfrågor på Butterick’s. 

Framöver tror hon att en diskussion om glittrets miljöpåverkan kan öka i Sverige. Framför allt eftersom konsumenter fortsätter efterfråga miljömedvetna val vad gäller exempelvis kosmetika. 

- Vi har medvetna kunder som kommer till butikerna och ställer frågor, jag tror att alla debatter där det finns miljövänligare alternativ är välkomnade debatter, då det finns en vilja att välja produkter som bidrar till en minskad miljöpåverkan, säger hon. 

Även H&M arbetar för att undvika mikroplaster i sina produkter. I en kommentar till DN skriver företaget att de har förbjudit mikroplaster i rengöringsprodukter sedan 2014. Däremot tillåts mikroplaster i produkter såsom nagellack. 

Framöver har Echa, den europeiska kemikaliemyndigheten, lagt fram ett nytt förslag om förbud mot mikroplaster. Förslaget handlar om att förbjuda mikroplaster som tillsätts medvetet i kemiska produkter, såsom kosmetika. Om förslaget skulle träda i kraft skulle det vara en begränsning på EU-nivå. 

Läs mer: Mikroplast i duschkräm förbjuds 

Läs mer: DN:s kartläggning: Sminkjättarna som fasar ut kritiserade kemikalier