Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-26 06:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/betala-skatt-en-hallbarhetsfraga-enligt-svenska-borsbolag/

Ekonomi

Betala skatt en hållbarhetsfråga enligt svenska börsbolag

Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Efter avslöjandet av Panamadokumenten och andra ifrågasatta upplägg för att undgå skatt syns nu en förändrad inställning till skatter som hållbarhetsfråga, visar en ny rapport som revisionsbolaget KPMG släpper idag.

En majoritet av de största svenska börsbolagen, noterade på Large Cap-listan, rapporterar i år om skatt som en hållbarhetsfråga. Det är första gången siffran ligger över 50 procent sedan KPMG inledde undersökningen 2014. Då låg andelen på 36 procent. I år är den uppe i 61 procent.

– Tidigare räckte det med att bolagen kunde svara att de följt alla regler. Man kunde ha en ganska svart-vit syn på skattefrågan, men idag räcker det inte med att det bolaget gör är lagligt. Det handlar också om att kunna stå upp och försvara det, om vad det betyder för bolagets rykte och varumärke, säger David Perrone, som ansvarar för KPMG:s rådgivning kring hållbarhet och transparens kopplat till skattefrågor.

Läs även: Tuffare regler väntar för skatterådgivare

Han har tagit fram rapporten tillsammans med kollegorna Frida Torstensson och Ida Ljungkvist. De kan också vittna om att frågorna som kommer upp vid skatterådgivning har förändrats på senare år, både på grund av de uppmärksammade avslöjandena om skatteflykt och på grund av ökade krav från investerare på hållbara skatteupplägg.

– Hållbarhetschefen har börjat få skattefrågor och skattechefen har börjat få hållbarhetsfrågor, säger David Perrone.

Läs även: H&M: ”Skatt en viktig del i vårt hållbarhetsarbete”

Dessutom har regelverket kring redovisning av skatt skärpts. I första hand gäller det för stora multinationella bolag, som numera måste lämna mer detaljerad redovisning till skattemyndigheterna om var de betalar skatt. Det tror rapportförfattarna är en bidragande orsak till att fler stora börsbolag också frivilligt redovisar utåt hur de ser på skatt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Hållbarhetschefen har börjat få skattefrågor och skattechefen har börjat få hållbarhetsfrågor. David Perrone

Men allt fler krav hörs också på en publik redovisning av hur bolag betalar skatt, inte minst så kallad land för land-rapportering för att oberoende organisationer ska kunna kontrollera att skatter verkligen betalas i de länder där bolagen bedriver verksamhet istället för att vinsterna förflyttas till lågskatteländer.

Frida Torstensson pekar också på att enskilda länder börjat införa regler som går längre än de globala överenskommelserna inom EU och OECD. Exempelvis kräver Storbritannien från och med i år att stora multinationella företag som har dotterbolag i landet ska redovisa sin skattestrategi offentligt.

– Det kommer även påverka svenska koncerner med etablering i Storbritannien och omsättning över 750 miljoner euro, så vi kommer säkert få se ytterligare förändringar med flera publika skattepolicys, säger hon.

Läs även: Storföretags skatter hemliga även efter Panamaskandalen

Just andelen svenska börsbolag som öppet rapporterar hur de betalar skatt land för land har i årets KPMG-undersökning också ökat, från 9 till 19 procent. David Perrone rekommenderar dock att bolag även redovisar vilken typ av skatt de betalar för att ge en mer rättvisande bild.

– Fokus hamnar ofta på bolagsskatten, men den är ofta en ganska liten andel. Varför inte ta in arbetsgivaravgifter för att visa vilken påverkan bolagens skatter har på de samhällen där de verkar. De flesta bolag skulle vinna på att prata öppet om det.

Samtidigt har KPMG i år för första gången också granskat hur de statliga bolagen och Sveriges största onoterade bolag rapporterar kring skatter och hållbarhet. Resultaten skiljer sig åt jämfört med hur det ser ut hos de största börsnoterade bolagen.

Även om en större andel av de statliga bolagen lyfter frågan om skatt och hållbarhet (72 procent jämfört med 61 procent hos de börsnoterade) stannar de statliga bolagens rapportering på en mer översiktlig nivå. Endast fyra procent av de statliga bolagen har en ingående redovisning av hur de arbetar med frågorna, enligt KPMG:s bedömning, jämfört med 20 procent hos de börsnoterade.

Rapportförfattarna tror dock att de statliga bolagens rapportering snabbt kommer förändras, eftersom staten nyligen infört nya ägardirektiv som ställer hårdare krav kring skattpolicy ur ett hållbarhetsperspektiv.

Bland de 35 största onoterade bolagen i landet är bilden dock den omvända - två av tre berör över huvud taget inte frågan om skatt i sin hållbarhetsredovisning. Bara ett bolag av tio har en utförlig rapportering, vilket är hälften jämfört med bland de största börsnoterade bolagen.

Läs mer: Företagens skatteflykt hotar nya FN-målen

Ämnen i artikeln

OECD
Agenda 2030
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt