Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/debatt-nasta-regering-maste-satsa-pa-hallbar-utveckling/

Global Utveckling

Debatt: Nästa regering måste satsa på hållbar utveckling

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect, och Tommy Ohlström, ordförande We Effect.
Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect, och Tommy Ohlström, ordförande We Effect. Bild: Pressbilder

Det är i veckan tre år sedan världens länder antog de 17 globala målen för hållbar utveckling. Den kommande regeringen måste visa att Sverige fortfarande menar allvar med ambitionen att vara ledande i genomförandet, skriver företrädare för biståndsorganisationen We Effect.

Rätta artikel

I september 2015 kom 193 av världens länder gemensamt överens om FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling. I Sverige gick regeringen stolt ut med att landet ska vara en global ledare i arbetet med att genomföra målen i Agenda 2030.

I dag, tre år senare, brister tilltron till politikens möjligheter att uppnå en hållbar värld fri från fattigdom till 2030. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av biståndsorganisationen We Effect.

Om Sverige på allvar vill bära den globala ledartröjan måste kommande regering växla upp arbetet rejält. Att verka för en hållbar värld är en skyldighet för er politiker.

I Sverige har vi möjligtvis världens bästa förutsättningar för att möta de globala utmaningarna. Och mycket bra har gjorts. Men den politiska dagordningen domineras av partipolitisk oenighet och kortsiktiga politiska lösningar, något som hindrar det nödvändiga globala hållbarhetsarbetet.

Av de tillfrågade i vår undersökning anser en av fyra att den politiska viljan och de politiska prioriteringarna i Sverige inte bidrar tillräckligt för att nå de centrala målen att utrota extrem fattigdom och hunger till 2030.

Fler än en av tre svarar att de inte vet om de politiska prioriteringarna och den politiska viljan är tillräcklig. Samtidigt visar siffror från Sida att ungefär 70 procent av svenskarna inte tror att målet att utrota extrem fattigdom är möjligt att uppnå till 2030.

Det tyder dels på ett misslyckande från politiskt håll när det gäller att sprida information om det viktiga arbete som görs, dels att våra politiker måste göra mycket mer för att nå målen.

Att förtroendet för att lyckas nå målen i Agenda 2030 brister är inte helt förvånande. Det tog den avgående regeringen nästan hela mandatperioden att presentera en handlingsplan för genomförandet av de globala målen i Agenda 2030. En handlingsplan som dessutom riskerar att rivas upp.

Moderaterna gick inför valet ut och meddelade att handlingsplanens bäst före-datum var den 9:e september. En redan långdragen process kantad av otydliga prioriteringar och ett oklart ansvarsutkrävande hotar därmed att ytterligare dra ut på tiden. Vad som behövs är inte ytterligare en politisk långbänk. Nu krävs handling.

Därför föreslår vi tre åtgärder en ny regering omgående måste vidta för att Agenda 2030-arbetet inte ska stanna upp:

1. Börja inte om. Ta till vara på det arbete som påbörjats. Nuvarande handlingsplan bör ligga till grund för den nya regeringens arbete med att genomföra Agenda 2030. Skapa förankring genom departementsövergripande samarbeten med gemensamma långsiktiga mål och tydlig ansvarsfördelning.

2. Satsa på en nationell folkbildning. Kunskap är en grundförutsättning för att skapa det engagemang som krävs för att nå målen. Det är också utgångspunkten för att skapa nödvändiga samarbeten mellan offentlig sektor, företagsvärlden och civilsamhället. Sveriges nya regering bör därför satsa på en nationell folkbildningskampanj för Agenda 2030.

3. Ställ krav på näringslivet. Politiken kring hållbart företagande måste utvecklas. Utred möjlig lagstiftning för säkerställandet att svenska företag respekterar mänskliga rättigheter och tar ansvar.

Sveriges kommande regeringar har tre mandatperioder på sig att verka för att nå de globala målen. För den kortsiktigt tänkande kan tre mandatperioder tyckas långt borta, men för att på riktigt förändra världen är tolv år ingenting.

Det är mer än dags för våra politiker och beslutsfattare att visa att de fortfarande menar allvar med ambitionen att Sverige ska vara ledande i genomförandet av de globala målen i Agenda 2030. Det är er skyldighet att en gång för alla göra vad som krävs för att skapa en hållbar värld.

Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect

Tommy Ohlström, ordförande We Effect

***

Läs fler debattartiklar på DN Global utveckling:

•  Okunskap om FN-målen bidrar till oro och främlingsrädsla

•  Svenska värden behövs för utvecklingen i världen

Forskning för global utveckling är inte en biståndsgrej

•  Den globala fattigdomen kan bara lösas lokalt