Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Global Utveckling

Debatt: Staten och kapitalet måste gå hand i hand

Civilminister Ardalan Shekarabi. Arkivbild.
Civilminister Ardalan Shekarabi. Arkivbild. Foto: Meli Petersson Ellafi

Tillit och antikorruption är några av våra främsta nationella tillgångar, som bidrar till jobb och tillväxt både i Sverige och utomlands. För svenska företag är antikorruption rent av en viktig framgångsfaktor på exportmarknaderna. Därför måste staten och kapitalet gå hand i hand, skriver civilminister Ardalan Shekarabi.

Det finns ett ordspråk som säger att ”man saknar inte kon förrän båset är tomt”. Innebörden går säkert att tolka på olika sätt utifrån betraktarens ögon men för mig är det ett relevant ordspråk när det kommer till frågan om tillit.

Sverige har som land en närmast unik position i världen när det gäller just tillit. Vi svenskar litar i hög grad till våra institutioner och myndigheter. Företag och organisationer åtnjuter, beroende på branscher, ett generellt sett mycket högt förtroende. Åk runt och besök folk i vårt avlånga land och du kommer möjligen att förvånas eftersom dörren inte allt för sällan är olåst. Allt detta bygger på tillit.

Min oro är att vi ibland har tagit tilliten för självklar. Det är naivt och farligt. Tillit är en stabil grundsten i ett samhälle men kan precis som templen i Aten, när de utsätts för allt för stora påfrestningar, börja vittra sönder. Det som tidigare var en stark symbol för en nation kan lika snabbt visa sig sakta erodera bort och vara väldigt svårt att återställa.

I början av året besökte jag Mexiko och Guatemala. Där blev det uppenbart att intresset för Sveriges arbete på hemmaplan när det gäller antikorruption var stort. Intresset var så pass stort att vi nu har kunnat se konkret intresse för ett samarbete mellan Mexiko och Sverige när det gäller att utbyta erfarenheter på området. Det är glädjande av två orsaker: vi kan lära av varandra men framför allt så främjar det svenska företag som vill in på exempelvis den mexikanska marknaden men kanske tidigare har tvekat.

Just nu besöker jag Uruguay och Argentina för att inom ramen för Sveriges arbete med Agenda 2030 bland annat diskutera antikorruption. Sverige har traditionellt goda relationer med länderna i södra Sydamerika. Samhällsutvecklingen i Argentina och Uruguay tar hela tiden nya steg. Båda länderna har relativt hög BNP per capita och Argentina är ett G20-land.

Argentina tar nya steg för modernisering av ekonomin och samhället. Uruguay är ett internationellt föredöme när det gäller rättsstat, demokrati och jämställdhet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.