Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 18:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/dn-satsar-pa-journalistik-om-global-utveckling/

EKONOMI

DN satsar på journalistik om global utveckling

Dagens Nyheter startar en särskild sajt, DN Global utveckling, för att spegla arbetet med FN:s 17 utvecklingsmål som syftar till att skapa en hållbar utveckling av vår planet. Redaktör blir Thomas Frostberg (bilden).

DN Text

De nya globala utvecklingsmålen, Sustainable Development Goals (SDG), som antogs av världens länder i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i september 2015 riktar sig inte bara till stater och deras utvecklingsmyndigheter.

Näringslivet och civilsamhället ska också involveras genom nya former av partnerskap som bryter traditionella gränser mellan de offentliga, privata och ideella sektorerna. Till exempel är flera svenska företag som Ericsson och Ikea redan engagerade i arbetet med SDG-frågorna och Sida har bildat en särskild grupp, Swedish Leadership for Sustainable Development, där ett 20-tal svenska storföretag ingår.

För att skildra utvecklingen inom SDG-området behövs därför också en journalistik som fångar de olika aspekter som går utöver de traditionella bevakningsområdena på en redaktion. Därför startar DN en särskild sajt om global utveckling för att fokusera på bevakning av arbetet med FN:s nya utvecklingsmål.

Särskilt fokus kommer att ligga på hur olika aktörer arbetar för att nå målen, hur väl olika metoder fungerat och hur utvecklingen ser ut på de olika områden som berörs i listan med 17 huvudmål och 169 undermål.

DN Global utveckling är en digital satsning, men delar av materialet kommer även att publiceras i papperstidningen. Utvecklingen av den nya sajten finansieras genom ett anslag från European Journalism Centre (EJC), inom ramen för ett större projekt som EJC driver för att bidra till ökad kunskap och ny journalistik inom området utvecklingsfrågor. Grundfinansieringen av EJC-projektet, som kallas "Innovation in Development Reporting", kommer från Gates Foundation. De är dock inte involverade i urvalet av vilka projekt som får anslag. (Läs mer om anslaget till DN i pressrelease från EJC: http://ejc.net/projects/news/article/ejc-announces-the-winners-of-the-special-funding-round-for-european-media)

Redaktör för DN Global Utveckling är Thomas Frostberg, även ekonomisk krönikör på HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8till5 och med bakgrund medgrundare av Rapidus nyhetstjänst i Öresundsregionen.

Tipsa oss gärna genom ett mejl till globalutveckling@dn.se och följ oss på Twitter (@DN_SDG) och Facebook (facebook.com/globalutveckling).

Ämnen i artikeln

FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt