Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 17:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/donald-trump-overskuggade-klimatmotet/

Ekonomi

Donald Trump överskuggade klimatmötet

Deltagare på klimatkonferensen COP22 i Marrakesh under konferensens sista dag. Arkivbild.
Deltagare på klimatkonferensen COP22 i Marrakesh under konferensens sista dag. Arkivbild. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP

Donald Trumps klimatuttalanden nämndes fler gånger i svenska tidningars rapportering än vad klimattoppmötet i Marrakech gjorde förra månaden.

– Mötet hamnade i medieskugga, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker vid Retriever.

USA:s blivande president har kallat klimathotet för en bluff, Obamas dekret på klimatområdet för "jobbdödande", och USA:s utvinning av olja utomlands för otillräcklig.

I samband med valutgången har svenska tidningar i större utsträckning nappat på Trumps klimatuttalanden än på politikernas klimattoppmöte i Marrakech, visar en analys som Retriever gjort på uppdrag av biståndsorganisationen Vi-skogen.

"Det är främst toppmöten som driver upp klimatrapporteringen. Donald Trumps seger är ett undantag från det", skriver Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen i ett pressmeddelande.

Att Trump drivit upp klimatrapporteringen, har att göra med den sensationella journalistikens dragkraft, menar Ioanna Lokebratt, som är medieanalytiker vid Retriever.

– För en journalist är det tacksamt att ha en person som uttalar sig på ett sätt som man inte är van vid, särskilt inom politiken. Det blir en tydlig konflikt, att å ena sidan ha uttalanden som sticker i ögonen på etablissemanget och å andra sidan röster som tydligt är emot honom och som avfärdar honom, säger Ioanna Lokebratt.

Republikanen Donald Trumps uttalanden om klimathotet är av förnekande karaktär och går stick i stäv med de flesta andra västerländska ledarnas klimatpolitiska agenda, däribland Sverige.

– Han säger någonting som ingen annan västerländsk ledare sagt på många år. Att en ledare ifrågasätter klimathotet som i Sverige är ett starkt etablerat faktum, blir så klart anmärkningsvärt, säger Ioanna Lokebratt.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt