Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Global Utveckling

Donald Trump överskuggade klimatmötet

Deltagare på klimatkonferensen COP22 i Marrakesh under konferensens sista dag. Arkivbild.
Deltagare på klimatkonferensen COP22 i Marrakesh under konferensens sista dag. Arkivbild. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP

Donald Trumps klimatuttalanden nämndes fler gånger i svenska tidningars rapportering än vad klimattoppmötet i Marrakech gjorde förra månaden.

– Mötet hamnade i medieskugga, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker vid Retriever.

USA:s blivande president har kallat klimathotet för en bluff, Obamas dekret på klimatområdet för "jobbdödande", och USA:s utvinning av olja utomlands för otillräcklig.

I samband med valutgången har svenska tidningar i större utsträckning nappat på Trumps klimatuttalanden än på politikernas klimattoppmöte i Marrakech, visar en analys som Retriever gjort på uppdrag av biståndsorganisationen Vi-skogen.

"Det är främst toppmöten som driver upp klimatrapporteringen. Donald Trumps seger är ett undantag från det", skriver Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen i ett pressmeddelande.

Att Trump drivit upp klimatrapporteringen, har att göra med den sensationella journalistikens dragkraft, menar Ioanna Lokebratt, som är medieanalytiker vid Retriever.

– För en journalist är det tacksamt att ha en person som uttalar sig på ett sätt som man inte är van vid, särskilt inom politiken. Det blir en tydlig konflikt, att å ena sidan ha uttalanden som sticker i ögonen på etablissemanget och å andra sidan röster som tydligt är emot honom och som avfärdar honom, säger Ioanna Lokebratt.

Republikanen Donald Trumps uttalanden om klimathotet är av förnekande karaktär och går stick i stäv med de flesta andra västerländska ledarnas klimatpolitiska agenda, däribland Sverige.

– Han säger någonting som ingen annan västerländsk ledare sagt på många år. Att en ledare ifrågasätter klimathotet som i Sverige är ett starkt etablerat faktum, blir så klart anmärkningsvärt, säger Ioanna Lokebratt.

Fakta. Så rapporterade svensk press

Donald Trump omnämndes i hela 38 procent av alla svenska webb- och tidningsartiklar om klimatfrågan 1–25 november. Under samma period skrevs det totalt 6 509 artiklar om klimatfrågan.

Under veckorna kring klimattoppmötet i Marrakech, som pågick 7–18 november, publicerades 1 177 artiklar som handlade om mötet. Det kan jämföras med de 8 714 artiklar som skrevs under motsvarande period om klimattoppmötet i Paris 2015.

Källa: Retriever

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.