Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/en-dag-pa-norrsken-har-hoppas-entreprenorer-radda-varlden/

EKONOMI

En dag på Norrsken: Här hoppas entreprenörer rädda världen

Norrskens Foundations vd Erik Engellau-Nilsson (t v) och grundare Niklas Adalberth har dagliga avstämningar om hur arbetet löper i Norrsken House, om expansionsplanerna och om de bolag stiftelsen investerat i.
Foto: Carl Bredberg

Med 170 miljoner kronor ur egen ficka har betaltjänstföretaget ­Klarnas grundare, Niklas Adalberth, skapat stiftelsen Norrsken som ska stötta teknikentreprenörer som försöker lösa samhällsproblem.

Det mest synliga steget är Norrsken House, en drygt 2.400 kvadrat­meter stor arbets- och mötesplats i centrala Stockholm med plats för drygt 300 sociala entreprenörer. DN Global utveckling följde arbetet där under en dag.

Klockan 07.30 Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson kliver in genom dörrarna till Norrsken House, i de gamla spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan 57C i Stockholm. Han har lämnat sin springer spaniel, ett­åriga Winston, på hunddagis. Nu väntar ännu en 12-timmars arbetsdag. Jobbet tar stor del av hans vakna tid.

– Jag vill se till att vi åstadkommer så mycket som möjligt på så lite tid som möjligt. Då får man prioritera.

Klockan 08.25 Gerda Nilsson Tjern­ström på Generation Pep ringer till förlaget Bonnier Carlsen och beställer tryckning av 85.000 exemplar av boken ”Saga-sagor – fiffiga kroppen och finurliga knoppen” av Josefine Sundström och Emma Göthner, som ska distribueras via barnavårdscentraler runt om i landet.

Organisationen är initierad av kronprinsessparet och arbetar för att sprida kunskap som ger barn och unga bättre möjligheter att leva hälsosamt. Fokus ligger på mat och fysisk aktivitet. Arbetsmetoden är att samla näringsliv, det offentliga, ideella organisationer och enga­gerade privatpersoner kring frågorna. Telia, H&M, Stiga sports och Metro hälsa är några samarbetspartner till Generation Pep, eller Gen Pep som blivit organisationens smeknamn.

Klockan 09.15 Welcome, ett av de första företag som Norrsken investerat i, kör sitt dagliga stående morgonmöte. Tiden är helig och alla i bolaget deltar för att berätta vad de har på gång för dagen och vad de behöver hjälp med.

Bolaget har byggt en app för att koppla ihop nyanlända med lokalbefolkningen i närområdet.

– Vi var ett gäng som jobbade på olika teknikbolag och inte hade tid att vara volontärer varje kväll, men ville hitta en lösning för att koppla ihop människor för en lyckad integration, förklarar Emma Rosman, vd för Welcome.

Appen har laddats ner 30.000 gånger och används av 4.000–5.000 personer varje månad. Hittills har omkring 35.000 kontakter skapats genom den och bolagets undersökningar visar att ungefär var femte kontakt även leder vidare till ett fysiskt möte.

Jessica Guter planerar arbetsmiljön för de 300 personer som sitter i lokalerna.
Bild: Carl Bredberg

Klockan 10.00 Norrskens projektledare Jessica Guter genomför dagens andra anställningsintervju, den här gången för ett jobb som management trainee. Vid vårt besök arbetar 14 personer för Norrsken, men inom kort ska de bli två till. Själv är Jessica en av de allra första anställda. Hon började jobba i oktober i fjol och har ansvarat för allt från renoveringen av lokalerna till planeringen av den stora lanseringsfesten i juni.

I dag handlar hennes arbets­uppgifter mycket om att förbättra miljön i huset för att det ska vara en så bra arbetsplats som möjligt för de över 300 personer som sitter där.

Klockan 11.30 Grundaren Niklas Adalberth anländer. Normalt är han på plats redan före nio på morgonen, men i dag inledde han arbetsdagen med ett gym-pass.

Han sätter sig med Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson för en upp­datering kring strategiska frågor.

Bland de stora frågorna just nu är planen på att öppna Norrsken House i tre nya städer de kommande tre åren. De platser ledningen just nu tittar på är Nairobi, Accra, Kigali, Johannesburg eller Kapstaden, Berlin och London.

– Entreprenörskap handlar om att våga ta risker. Det handlar inte bara om att fokusera på nästa kvartalsrapport för aktieägarna, utan också om att använda kraften till att skapa ett bättre samhälle, säger Niklas Adalberth.

”Norrsken är mitt livsverk. Jag tror inte att jag blir lyckligare av en stor påse pengar. Dessutom har jag alltid känt mig intresserad av de större samhällsfrågorna”, säger Niklas Adalberth.
Bild: Carl Bredberg

– Generellt tror jag det är nödvändigt att alla aktörer är med och bidrar till att försöka lösa samhällsproblem; stat, företag och individ.

Genomförandet av planerna i det dagliga ansvarar Erik för, men Niklas ringer honom normalt flera gånger om dagen för att bolla idéer och höra hur det går med olika projekt. De känner varandra sedan gammalt, eftersom de jobbat ihop tre år på Klarna.

– Jag kommer att lägga mer tid på Norrsken än jag gjorde på Klarna, som jag ändå ledde i elva år. Det här är mitt livsverk, förklarar Niklas Adalberth.

– Jag tror inte att jag blir lyckligare av en stor påse pengar. Dessutom har jag alltid känt mig intresserad av de större samhällsfrågorna.

En vanlig entreprenör betalar 6.000 kronor i månaden för medlemskap i Norrsken house.

– Men om du gör samhällsnytta så subventionerar vi hälften. Hela tanken är att om man är samhällsförbättrare, varför ska man då vara förpassad utanför tullarna? Då borde du sitta på en bra arbetsplats, säger Niklas Adalberth.

Förutom att erbjuda subventionerade kontorslokaler till framför allt teknikföretag med ett socialt fokus investerar Norrsken Foundation också direkt i utvalda uppstartsföretag.

Läs även: Klarna-grundaren ska göra Sverige ledande på socialt entreprenörskap

Klockan 12.00 Agate Freimane och Tove Larsson går igenom alla ­ansökningar och intervjuar bolagen som söker pengar och presenterar de bästa kandidaterna för Norrskens investeringskommitté, som leds av investmentbolaget ­Ratos ­tidigare vd Susanna Campbell.

Både Agate och Tove sökte sig till Norrsken eftersom det gav möjlighet att kombinera den privata och ideella sektorns olika fördelar.

I dag intervjuar de ett finskt bolag över telefon. Särskilt tyngd läggs vid att undersöka vilken samhällsnytta de sökande bolagens produkt eller tjänst kan åstadkomma, samtidigt som de måste kunna visa att de på sikt kan tjäna pengar och stå på egna ben.

Hittills har Norrsken investerat i sju projekt och räknar med att pengarna i den nuvarande fonden räcker till ungefär dubbelt så många till.

Läs även tidigare artiklar om Norrskens investeringar:

• Blocket-uppföljare får riskkapital till hållbar hyrsajt (1/11)

• Miljonsatsning ska rädda mat från att slängas (3/7)

• Hållbar startup får miljoner från Klarna-grundarens nya fond (7/6)

Kökschefen Christopher Bartis förbereder dagens vegetariska lunch.
Bild: Carl Bredberg

Klockan 13.15 Christopher Bartis, kökschef, förbereder dagens lunch på Taku taku, restaurangen i Norrskens entré som är öppen även för besökare. Allt på menyn är vegetariskt, vilket hänger ihop med att Niklas Adalberth slutade äta kött för fem år sedan efter att ha sett en omskakande dokumentär.

Hans beslut om att bli vegetarian har inte gått obemärkt förbi. Förutom att det var självklart med en vegetarisk restaurang i huset så delar han ständigt med sig av filmen via en Youtube-länk. Han hävdar att ungefär var tredje person som fått länken och sett filmen också blivit vegetarian, vilket är en rekordhög andel jämfört med hur många som normalt fattar ett köpbeslut efter att ha sett reklam för en vara eller tjänst.

I dag blir det avocado fritter med pulled oats för Niklas, medan Erik tar en cauliflower bowl med ris.

Företaget Hygglo har möte. Från vänster: Daniel Crkvenvic, Axel Hellström, Ola Degerfors (vd) och Henrik Fräsén.
Bild: Carl Bredberg

Klockan 16.00 Uppstartsbolaget Hygglo samlas till strategimöte. Deras tjänst lanserades förra året och ­låter privatpersoner hyra verktyg, släpkärror, kameror, drönare, friluftsutrustning och andra prylar av varandra. Idén är att minska antalet köp av saker som ofta bara används någon enstaka gång, genom att de går att hyra i stället. Drygt 4.000 föremål finns i dagsläget för uthyrning i systemet och ett tiotal uthyrningar sker varje dag, berättar vd Ola Degerfors.

Det som diskuteras denna eftermiddag är hur företaget ska kunna mäta samhällseffekterna när uthyrningen tar fart på allvar. Ett av villkoren för att hyra lokal i Norrsken House är att företaget gör samhällsnytta, så det gäller för Hygglo att hitta sätt att visa hur de bidrar till minskad konsumtion och därmed positiva miljöeffekter genom att redan existerande prylar används mer.

Klockan 17.22 Niklas Adalberth återvänder till Norrsken efter några ärenden på stan under eftermiddagen. Han ska träffa ett tiotal personer från entreprenörsnätverket Founders Alliance som vill lära sig mer om socialt entreprenörskap.

De äter mat och diskuterar. Mötet är slut vid 20-tiden och Niklas beger sig hem.

Han säger att han gått ner i arbets­tid väsentligt sedan han slutade på Klarna. En normal vecka jobbar han 35–40 timmar, huvudsakligen med Norrsken.

Dessutom sitter han i styrelsen för Klarna, men ”det tar inte så mycket tid” säger han och skrattar.

Under några veckor publicerar DN Global utveckling en serie artiklar om socialt entreprenörskap, social innovation och social hållbarhet. Läs de tidigare artiklarna här:

• Krönika av Global utvecklings redaktör Thomas Frostberg: Det bästa från två världar – socialt entreprenörskap (publicerad 27/11)

Mötesplats försöker lösa samhällets stora utmaningar (publicerad 15/11)

Hon ska leda Ikeas nästa storsatsning på hållbarhet (publicerad 3/10)

Ämnen i artikeln

Klarna
Norrsken
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt