Naturfotografen Mattias Klum och Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, är två av sju medlemmar i den nya delegationen för Sveriges genomförande av Agenda 2030.Foto: Thomas Karlsson, Fredrik Hjerling/Naturskyddsföreningen
Sverige ska ta täten i arbetet med att få världen att nå FN:s nya utvecklingsmål. Regeringen tillsätter nu en särskild delegation som ska hjälpa till att få fart på arbetet.
Initiativet får dock kritik direkt för att ha en slagsida åt miljö- och klimathållet. I stället efterlyses modiga politiska initiativ från regeringens sida.
Sedan världens länder i höstas antog de 17 nya utvecklingsmålen har frågan hängt i luften om hur arbetet ska genomföras i praktiken, både nationellt och globalt.
– Sverige ska bli ledande i det arbetet. Vi ska bli bland de bästa länderna i världen vad det gäller implementeringen av målen, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).
I ett sammanträdesrum på Jakobsgatan 24 i Stockholm har civilministern samlat fyra av de sju medlemmarna i den nya delegationen för Sveriges genomförande av Agenda 2030. De är Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, Ida Texell, förbundsdirektör på Brandkåren Attunda, naturfotografen Mattias Klum och Johan Hassel, vd för tankesmedjan Global utmaning.
– Efter noggrant övervägande har vi valt att utse en delegation som får ansvar att ta fram en nationell handlingsplan utifrån underlag från alla relevanta statliga myndigheter, kommunerna, näringslivet, civilsamhällesorganisationerna och forskningen, säger Ardalan Shekarabi.
Att gruppen fått just den sammansättning som den har beror, enligt civilministern, på att den representerar olika delar av samhället och har med sig olika erfarenheter och perspektiv. Till gruppen knyts även ett kansli på tre-fyra personer och flera referensgrupper från bland annat näringslivet och civilsamhället.
Förutom att samla in underlag på hur allt från myndigheter till lokala föreningar påverkas av FN:s nya utvecklingsmål och tänker arbeta med dem, ska delegationen också samla in och sprida information om goda exempel.
– En utmaning vi har är den pedagogiska tvisten, att få det här att landa i människor på riktigt. För att få ett funktionellt samhälle så behöver vi förstå hur kommuner och landsting och alla kan bidra, säger Ida Texell.
– Högst upp på min agenda står att göra de här målen begripliga och visa att de berör alla, på ett positivt sätt. För nu har vi möjlighet att göra skillnad på riktigt, säger Mattias Klum.
Hos paraplyorganisationen Concord Sverige, som samlar ett 50-tal svenska frivilligorganisationer, tas beskedet om delegationen emot med viss lättnad. Policysamordnare Hanna Hansson, med särskilt ansvar för Agenda 2030, konstaterar att nu kanske regeringen kan börja agera i stället för att diskutera vilka som ska sitta i en delegation.
– Idén med en delegation är bra, men vid en första anblick på delegationens sammansättning tycker jag att det saknas en viss balans för hur man ska hantera agendans olika utmaningar. Den är väldigt tung inom miljö- och klimataspekten av hållbar utveckling. Därmed inte sagt att det inte är viktigt, men vi hoppas och efterlyser att Sverige fortsätter att vara ledande när det gäller mål 16 om fred och konflikt, jämställdhetsmålet med sexuell och reproduktiv hälsa, och mänskliga rättigheter. Sverige behövs i dessa motvindsfrågor, säger Hanna Hansson.
På Concord är man positiva till att Sverige vill ta på sig en ledande roll för genomförandet av Agenda 2030, men för att kunna fortsätta hävda det saknas fortfarande flera pusselbitar, menar Hanna Hansson. Hon efterlyser en tydlig politisk viljeinriktning och modiga politiska initiativ.
– Frågan kvarstår, vad ska Sverige prioritera vad gäller Agenda 2030? Vilket mervärde kan vi särskilt bidra med för att målen ska genomförs?
Ur regeringens perspektiv är det tydligt att ett av Sveriges mervärden för att världen ska uppnå utvecklingsmålen är just själva metoden. Ardalan Shekarabi betonar att det krävts flera möten och diskussioner för att komma fram till just utredningsformen. Samtidigt har regeringen fört en dialog med flera FN-organ om hur samarbetet med de svenska kommunernas ser ut, eftersom få andra länder, enligt civilministern, har så engagerade kommuner som Sverige.
Delegationens medlemmar är medvetna om den kritik mot regeringen som gör gällande att arbetet med Agenda 2030 går för långsamt, men Johan Hassel manar till tålamod.
– Målen är på lång sikt, till 2030, och visst finns det en fara i att man skjuter arbetet framför sig och inte kommer igång. Men det är också en fara i att på kort sikt ta fram något som inte är så genomarbetat. Då fäller vi krokben på oss själva, säger han.
Parallellt med delegationens arbete pågår också regeringens eget arbete med Sveriges politik för global utveckling (PGU), som slogs fast 2002, men som hittills inte gjort något större avtryck i svensk utvecklingspolitik. Enligt PGU ska politiska beslut i Sverige ta hänsyn till beslutens effekter för länder och människor som befinner sig i fattigdom.
I och med arbetet med Agenda 2030 görs nu en översyn av PGU. I delegationens direktiv från regeringen står också att genomförandet av agendan kan innebära målkonflikter mellan politikområden.
– Det är fantastiskt bra att hela regeringskansliet är med på det här, eftersom man kommer behöva arbeta med det här på alla plan och inom alla områden. Det krävs en stringens i alla politikområden och det kommer dyka upp målkonflikter. Det ser jag fram emot att verkligen diskutera. Sen måste man ju prioritera, men man får inte sopa målkonflikterna under mattan, säger Johanna Sandahl.
Delegationen ska presentera ett färdigt förslag till handlingsplan i mars nästa år, men redan i juli i år ska Ardalan Shekarabi presentera Sveriges arbetsmetod för att ta fram en handlingsplan för Agenda 2030 vid FN:s första uppföljningsmöte för agendan i New York.
Fakta.Regeringens Agenda 2030-delegation
Delegation för Sveriges genomförande av Agenda 2030 består av följande sju personer:
Parul Sharma, delegationens ordförande och hållbarhetschef på Advokatfirman Vinge, tillika rektor på the Academy for Human Rights in Business.
Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre.
Ingrid Peterson, generaldirektör på Formas.
Ida Texell, förbundsdirektör på Brandkåren Attunda.
Mattias Klum, fotograf med specialisering på natur, miljö och kultur.
Johan Hassel, vd på tankesmedjan Global Utmaning.
Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Om.DN Global utveckling
Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya globala utvecklingsmål som syftar till att skapa en hållbar utveckling på jorden. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du på här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.
Rättelse 2016-03-17:Ida Texells arbetsplats fick fel namn i en tidigare version. Rätt namn är Brandkåren Attunda.
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.