Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 00:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/frankrike-rustar-upp-bistandet-for-att-bekampa-terrorism/

EKONOMI

Frankrike rustar upp biståndet för att bekämpa terrorism

Rémy Rioux är chef för den franska biståndsmyndigheten AFD.
Rémy Rioux är chef för den franska biståndsmyndigheten AFD. Foto: Andrew McLeish

Frankrike är mitt uppe i en historisk förändring av landets biståndspolitik. Den nuvarande regeringen ser biståndet som en väg att lösa de väpnade konflikterna i västra Afrika, parallellt med militära insatser.

– En av de främsta talespersonerna för bistånd inom fransk politik är överbefälhavaren, säger Rémy Rioux, chef för den franska biståndsmyndigheten AFD, till DN Global utveckling.

När Frankrikes president Emmanuel Macron nästa vecka öppnar den internationella klimatkonferensen ”One Planet Summit”, som uppföljning på COP21 i Paris, är Rémy Rioux en central person.

Det är slutet av oktober. På ett hotell vid Nybroviken äter chefen för den franska biståndsmyndigheten Agence Français de developpement (AFD), Rémy Rioux, frukost. Han ska snart till Sida och träffa den nya generaldirektören Carin Jämtin.

Rémy Rioux är en av flera tjänstemän som följt med Frankrikes biträdande miljöminister, Brune Poirson, till Stockholm.

Tillsammans med ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, Isabella Lövin (MP), gör den biträdande miljöministern ett uttalande om hur Sverige och Frankrike gemensamt ska kunna bidra till att stoppa klimatförändringarna.

– Klimatkonferensen COP21 i Paris 2015 var ett uppvaknande för många politiker i Frankrike. De förstod plötsligt att ”Winter is coming” och att det var bråttom att agera. Inte bara på kort sikt, utan även att de måsta satsa på mer långsiktig utvecklingspolitik. Sen gick processen lite i stå och nu har vi en ny president och nytt parlament som vill skaka liv i engagemanget från 2015. Därför är den biträdande miljöministern här, för att förbereda president Emmanuel Macrons uppföljningskonferens till COP21, säger Rémy Rioux när han träffar DN Global Utveckling.

Konferensen, som går under namnet "One Planet Summit" äger rum i Paris den 12 december. På konferensen deltar Sveriges statsminister Stefan Löfven och Isabella Lövin.

För tre veckor sedan offentliggjorde Stefan Löfven, tillsammans med Frankrikes presidenten Emmanuel Macron de både ländernas långtgående samarbete inom klimatpolitiken.

Samarbetet sträcker sig också till utvecklingspolitiken, ett område där Frankrike länge varit förhållandevis osynligt. Det håller Rémy Rioux med om och säger att det bland annat beror på att många franska presidenter prioriterat internationella militära och diplomatiska insatser framför bistånd.

Enligt Rémy Rioux vill Emmanuel Macron annorlunda. När de reste tillsammans till Mali, där den franska armén har stor närvaro, var presidenten tydlig med att utvecklingsinsatserna i Mali måste stärkas.

När allt fler länder fokuserar på sina nationella agendor behöver vi inom EU inta en starkare utvecklingspolitisk position. Rémy Rioux

I Frankrike utgör de väpnade konflikterna och utbredda fattigdomen i delar av västra Afrika ett hot. I konflikterna och hungerkriserna föds terrorism. Rémy Rioux menar att allt fler franska politiker och militärer i dag förstår att terrorn inte bara kan stoppas med våld.

– En av de främsta talespersonerna för bistånd inom fransk politik är överbefälhavaren. Han träffar presidenten oftare än jag och säger då att det finns två instrument för att lösa krisen i västra Afrika. Det ena är militärt. Det andra är utvecklingspolitik. Ingen av de båda går före den andra, utan man måste jobba med båda delarna samtidigt och i en jämlik balans, säger Rémy Rioux.

I Sverige finns det inom biståndsbranschen en oro för att knyta bistånd och militära insatser allt för nära varandra. Den oron är mindre i Frankrike. Den franska biståndschefen är visserligen noga med att säga att det måste finnas en distans mellan de två, men samtidigt anser han att biståndet behöver kunna jobba med militären i ryggen för att komma åt de värst drabbade människorna i väpnade konflikter.

Rémy Rioux är i Sverige för att diskutera biståndssamarbeten i bland annat Afrika och inom klimatpolitiken, men han vill också studera hur Sverige jobbar med utvecklingspolitik. När han i maj 2016 fick jobbet som chef för AFD hade han med sig tydliga direktiv om att stärka myndigheten och låta sig inspireras av andra länder.

På ett år har Rémy Rioux och hans kollegor på AFD gjort besök i Tyskland, Storbritannien, USA och Sverige. Särskilt imponerade var de av Tyskland där Rémy Rioux menar att förbundskansler Angela Merkel tagit ett nytt grepp om utvecklingspolitiken.

Han vill också låta sig inspireras av den amerikanska utvecklingspolitiken under Barack Obama och det på senare år expansiva brittiska biståndet.

– Men det är också viktigt att vi inom EU förbereder oss på hur vi ska hantera utvecklingspolitiken vid Storbritanniens utträde. Det har jag pratat om här i Sverige. När allt fler länder fokuserar på sina nationella agendor behöver vi inom EU inta en starkare utvecklingspolitisk position, försöka hitta nya samarbetsformer och ta in nya aktörer och partners i arbetet. Det har ni varit duktiga på i Sverige, säger Rémy Rioux.

Den franska biståndsmyndigheten AFD grundades i London, under andra världskriget, för att bistå fransmännen och bidra till utveckling under återuppbyggnaden. Fram till slutet av 1900-talet var det en utvecklingsbank, som sorterade under både det franska utrikes- och finansdepartementet.

Presidenten är väldigt intresserad av hur Sverige jobbar med utvecklingspolitik. Rémy Rioux

Först 1999 blev AFD enbart en del av utrikesdepartementet. I och med det påbörjades en omorganisering mot en myndighet liknande Sida.

– Presidenten är väldigt intresserad av hur Sverige jobbar med utvecklingspolitik och hur Sida fungerar, som en relativt oberoende myndighet som tar fram egna strategier. Vi får nu mer kapital för att stärka vårt arbete som myndighet också, säger Rémy Rioux.

Läs även intervju med nya Sida-chefen Carin Jämtin: Hållbarhet mer än bara miljöfrågor

Emmanuel Macron har lovat att Frankrike ska lägga 0,7 procent av landets bruttonationalinkomst (BNI) på bistånd senast år 2025. Förra året fick biståndet 0,38 procent av BNI. Enligt Rémy Rioux är delmålet 0,5 procent till år 2020.

För AFD:s del innebär satsningen på utvecklingspolitiken att myndighetens budget kommer att öka med 60 procent under en femårsperiod fram till 2020. I rena pengar är det 4,4 miljarder euro, motsvarande cirka 44 miljarder svenska kronor – eller ungefär lika mycket som hela den svenska biståndsbudgeten. Hundratals personer ska anställas och man planerar närmare 600 nya projekt ute i världen.

Hälften av det franska biståndet går till Afrika. Lika mycket handlar om att stödja projekt som ska hindra klimatförändringarna. President Emmanuel Macron är själv mycket engagerad i utbildningsfrågor och vill se större satsningar även på det området.

För att stärka det franska arbetet med att uppnå FN:s globala utvecklingsmål till 2030 har AFD inlett ett samarbete med den nationella franska utvecklingsbanken Caisse des dépôt et consignations.

Rémy Rioux valdes också nyligen till ordförande i International development finance club, som är en sammanslutning av 23 nationella och regionala utvecklingsbanker från hela världen.

Inför klimatkonferensen i Paris år 2015, COP21, ledde Rémy Rioux förhandlingarna om hur arbetet med att stoppa klimatförändringarna ska finansieras. Därför sitter han också med på scenen i Paris när Emmanuel Macron, två år senare, försöker få världens länder att återigen förstå vikten av att satsa på inte bara klimatpolitiken, utan även på en mer hållbar utvecklingspolitik.

Den 10-13 december genomförs även en rad andra seminarier runt om i Paris på temat hur både offentliga och privata investeringar kan bli mer hållbara för att bidra till att världens länder ska uppnå klimatavtalet från Paris 2015. Bland annat deltar Johan Kuylenstierna, från Stockholm Environment Institute, på ett seminarium om hållbara investeringar och den nya svenska satsning på Stockholm Sustainable Finance Center.

Läs mer: Miljonsatsning på nytt center för hållbara investeringar

Ämnen i artikeln

Agenda 2030
Hållbarhet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt