Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/gates-satsar-over-halv-miljard-pa-data-om-kvinnor/

EKONOMI

Gates satsar över halv miljard på data om kvinnor

Melinda Gates.
Foto: Michel Euler/AP

Utan djupare kunskaper om kvinnors och flickors situation kommer aldrig de nya FN-målen om jämställdhet att uppnås, enligt filantropen Melinda Gates. Därför investerar hennes och maken Bill Gates stiftelse cirka 650 miljoner kronor i bättre insamling av information.

Netflix vet vad du tittade på för video i fredags kväll och anpassar sin reklam utifrån det, för att locka tillbaka dig att se fler filmer. Företag inom e-handel och logistik vet vad du köper till mors dag och vart du skickar det. Nike vet vilka skor du använder för löpträning.

Hur kan det då komma sig att vi fortfarande inte vet tillräckligt om flickor och kvinnors situation i världen, frågade sig Melinda Gates under inledningen av kvinnokonferensen Women Deliver som lockat 5.500 personer från 169 länder till Köpenhamn.

Läs även: Kronprinsessan Mary under invigningen: "Det är brist på respekt för kvinnors mänskliga rättigheter."

– Det är inget annat än sexism att vi saknar data om kvinnor och flickor. Föreställ er vad vi hade kunnat åstadkomma om vi haft robusta data. Kvinnor runt om i världen ägnar i genomsnitt fyra och en halv timme om dagen åt att laga mat, städa och ta hand om någon i hemmet – vilket är grundläggande för varje samhälle och varje ekonomi, men det syns inte i statistiken. Istället upprepas den stereotypa bilden av män som den produktiva delen av befolkningen, förklarade Melinda Gates i sitt tal.

Melinda Gates under inledningen av kvinnokonferensen Women Deliver. Foto: Thomas Frostberg.

Därför investerar Bill & Melinda Gates Foundation, världens största filantropiska stiftelse, 80 miljoner dollar (motsvarande drygt 650 miljoner svenska kronor) de kommande tre åren för att förbättra insamling och analys av data om flickors och kvinnors situation i världen.

Pengarna från Gates Foundation kommer att investeras tillsammans med regeringar och civilsamhället för att utveckla nya metoder att hantera stora informationsmängder. Satsningen görs med utifrån övertygelsen att det som inte mäts inte heller hamnar på den politiska agendan och därför inte leder till några åtgärder.

– Insamling och analys av data kommer att ge synlighet åt osynliga grupper. Tänk er vilka framgångar vi skulle kunna nå i kampen mot barnäktenskap om bara kvinnors födelsedata och giftermål registrerades ordentligt. Och data används redan för målinriktade HIV-förebyggande insatser i södra Afrika.

Kvinnor och flickor är inte längre en fråga på agendan. De ÄR agendan.

Utan relevanta data kommer det inte heller gå att nå FN:s nya utvecklingsmål till år 2030, menar Melinda Gates. Där har jämställdhet fått ett eget mål, nummer fem, men frågan genomsyrar de flesta av de 17 målen på olika sätt.

Läs även: Kvinnor i centrum för arbetet med en bättre värld

Allt fler ledare inom både politik och näringsliv har de senaste åren också konstaterat att flickor och kvinnors situation är nyckeln till lösningen på flera andra problem, bland annat hälsa, fattigdom och hunger som också ingår bland målet i den så kallade Agendan 2030.

– Kvinnor och flickor är inte längre en fråga på agendan. De ÄR agendan, deklarerade Melinda Gates och möttes av applåder från de tusentals personer som samlats för att lyssna på henne under Women Deliver.

Om.DN Global utveckling

Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya globala utvecklingsmål som syftar till att skapa en hållbar utveckling på jorden. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du på här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.