Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/gladje-pa-gatorna-i-colombianska-bogota-man-ger-inte-fredspriset-till-vem-som-helst/

Ekonomi

Glädje på gatorna i colombianska Bogotá: ”Man ger inte fredspriset till vem som helst”

Yolanda Macepie, juiceförsäljare och 45 år: ”De som röstade nej i folkomröstningen har själva aldrig upplevt kriget. Det är bönderna som lidit mest och jag hoppas att det här betyder att vi får fred och att de som drabbats får det bättre.” Foto: Erik Halkjaer

Det är svårt att hitta nej-sägare en dag som denna. Bogotá vaknade upp med beskedet att Colombias president Juan Manuel Santos utsetts till mottagare av Nobels fredspris 2016.

Läkaren Lina Parra, 28 år hörde nyheten så fort hon vaknade. Hennes första reaktion var att fredspriset är precis vad som behövs för att nå fred i Colombia.

– Under alla dessa år har vi aldrig varit så nära fred som nu. Jag hoppas att det här priset kan hjälpa processen framåt. Jag vill det inte bara för mig, utan för mina barn som jag hoppas få i framtiden. De ska ha möjlighet att få växa upp i fred och säkerhet, säger Lina Parra.

Foto: Erik Halkjaer

Nobelpriset är det andra i landets historia. Författaren Gabriel García Márquez belönades 1982 med Nobelpriset i litteratur. Något parkeringsvakten Pedro León, 72 år minns mycket väl.

– Det är stort för Colombia och bra för presidenten. Man ger inte ett sådant här pris till vem som helst. Jag hoppas det kommer hjälpa oss att till slut få fred i det här landet, säger Pedro León.

De som är mindre glada för att presidenten fått fredspriset vill inte tala, flera säger att de inte har tid. I ett gathörn står två damer i 50-årsåldern. De vill inte ställa upp med namn och på bild, men förklarar att det måste röra sig om ett skämt.

– Vi röstade ju nej. Hur kan de belöna en man som suttit i Havanna de senate fyra åren och vars familj aldrig drabbats av kriget? Nej, om någon förtjänar priset finns det andra som kämpat för fred före honom, som själva blivit offer i kriget.

Läkaren Lina Parra, 28 år. Foto: Erik Halkjaer

Damerna syftar på senatorn och tidigare presidenten Álvaro Uribe . Hans far dödades av Farc-gerillan 1983. Inför folkomröstningen om fredsavtalet ledde Uribe kampanjen för nej-sidan.

På fredagen var det få som öppet höll med damerna. Ekonomen Juan Camila Pelaez, 24 år, tränar på ett utegym. Han gläds åt nyheten.

– Få personer har lagt ner så mycket tid och kraft på att få fred som presidenten. Han har vågat satsa, som få andra politiker gjort före honom. Jag hoppas också att priset kommer öka stödet både nationellt och internationellt för att vi verkligen får fred i Colombia, säger Juan Camilo Pelaez.