Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-13 05:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/gladje-pa-gatorna-i-colombianska-bogota-man-ger-inte-fredspriset-till-vem-som-helst/

Ekonomi

Glädje på gatorna i colombianska Bogotá: ”Man ger inte fredspriset till vem som helst”

Yolanda Macepie, juiceförsäljare och 45 år: ”De som röstade nej i folkomröstningen har själva aldrig upplevt kriget. Det är bönderna som lidit mest och jag hoppas att det här betyder att vi får fred och att de som drabbats får det bättre.”
Yolanda Macepie, juiceförsäljare och 45 år: ”De som röstade nej i folkomröstningen har själva aldrig upplevt kriget. Det är bönderna som lidit mest och jag hoppas att det här betyder att vi får fred och att de som drabbats får det bättre.” Foto: Erik Halkjaer

Det är svårt att hitta nej-sägare en dag som denna. Bogotá vaknade upp med beskedet att Colombias president Juan Manuel Santos utsetts till mottagare av Nobels fredspris 2016.

Läkaren Lina Parra, 28 år hörde nyheten så fort hon vaknade. Hennes första reaktion var att fredspriset är precis vad som behövs för att nå fred i Colombia.

– Under alla dessa år har vi aldrig varit så nära fred som nu. Jag hoppas att det här priset kan hjälpa processen framåt. Jag vill det inte bara för mig, utan för mina barn som jag hoppas få i framtiden. De ska ha möjlighet att få växa upp i fred och säkerhet, säger Lina Parra.

Foto: Erik Halkjaer

Nobelpriset är det andra i landets historia. Författaren Gabriel García Márquez belönades 1982 med Nobelpriset i litteratur. Något parkeringsvakten Pedro León, 72 år minns mycket väl.

– Det är stort för Colombia och bra för presidenten. Man ger inte ett sådant här pris till vem som helst. Jag hoppas det kommer hjälpa oss att till slut få fred i det här landet, säger Pedro León.

De som är mindre glada för att presidenten fått fredspriset vill inte tala, flera säger att de inte har tid. I ett gathörn står två damer i 50-årsåldern. De vill inte ställa upp med namn och på bild, men förklarar att det måste röra sig om ett skämt.

– Vi röstade ju nej. Hur kan de belöna en man som suttit i Havanna de senate fyra åren och vars familj aldrig drabbats av kriget? Nej, om någon förtjänar priset finns det andra som kämpat för fred före honom, som själva blivit offer i kriget.

Läkaren Lina Parra, 28 år. Foto: Erik Halkjaer

Damerna syftar på senatorn och tidigare presidenten Álvaro Uribe . Hans far dödades av Farc-gerillan 1983. Inför folkomröstningen om fredsavtalet ledde Uribe kampanjen för nej-sidan.

På fredagen var det få som öppet höll med damerna. Ekonomen Juan Camila Pelaez, 24 år, tränar på ett utegym. Han gläds åt nyheten.

– Få personer har lagt ner så mycket tid och kraft på att få fred som presidenten. Han har vågat satsa, som få andra politiker gjort före honom. Jag hoppas också att priset kommer öka stödet både nationellt och internationellt för att vi verkligen får fred i Colombia, säger Juan Camilo Pelaez.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt