Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-27 17:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hallbar-kafekedja-var-ohallbar-ide/

Ekonomi

Hållbar kafékedja var ohållbar idé

Tufft ekonomiskt för Barista Fairtrade Coffee.
Tufft ekonomiskt för Barista Fairtrade Coffee. Foto: Thomas Frostberg

Den miljö- och rättviseprofilerade kafékedjan Barista Fairtrade Coffee har ansökt om företagsrekonstruktion på grund av sviktande ekonomi.

Kafékedjan Barista startade i Malmö 2006 av en grupp avhoppare från Espresso House, under ledning av vd Björn Almér.

Förutom ett sortiment inriktat på ekologiska och rättvisemärkta produkter har kundernas köp också bidragit till att betala skolmåltider i Afrika.

Ekonomiskt har affärsidén med hållbara produkter dock visat sig vara allt annat än hållbar. Sedan tidigare i år har kafékedjans styrelse därför arbetat med att ställa om verksamheten från expansion genom helägda kaféer till ett franchise-koncept, något Sydsvenskans nöjessajt Dygnet runt var först med att berätta.

Grundaren Björn Almér tvingades samtidigt lämna bolaget och flera av kedjans cirka 20 kaféer har stängt under senare år.

Tiden räckte dock inte till och i fredags tvingades företaget lämna in en ansökan om rekonstruktion, skriver näringslivssajten 8till5.

– Det är på grund av att det är en bolag med ekonomi i obalans. Men det är inget nytt, så har det varit i fyra år, säger Baristas styrelseordförande Martin Frölander till 8till5.

Läs även krönikan Det måste vara Uber-enkelt att leva hållbart av DN Global utvecklings redaktör Thomas Frostberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt