Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hallbarhetsexperten-alla-maste-andra-sina-beteenden/

EKONOMI

Hållbarhetsexperten: ”Alla måste ändra sina beteenden”

Parul Sharma
Parul Sharma Foto: Emma Eriksson

Den här veckan träffas världens länder i New York för att rapportera om hur arbetet går med FN:s hållbara utvecklingsmål, även kallat Agenda 2030.

Men vad handlar egentligen de 17 FN-målen om? För Parul Sharma, hållbarhetsexpert och ordförande i regeringens delegation för genomförande av Agenda 2030 i Sverige, är svaret kort: beteendeförändringar.

Det var för snart två år sedan som världens länder kom överens om 17 mål för att uppnå en mer hållbar utveckling för alla i hela världen.

Förutom att minska fattigdom handlar målen bland annat om att ge fler människor tillgång till hälsovård, utbildning och dricksvatten – men även om att skapa fredliga samhällen, en mer jämlik arbetsmarknad, fler hållbara energilösningar och att förändra våra konsumtionsmönster.

Läs mer: Vad handlar de globala utvecklingsmålen i Agenda 2030 om?

För att det ska lyckas behöver alla bidra.

– Det är viktigt att förstå sin egen roll i den globala utvecklingen. Är jag boven i dramat eller kan jag vara med och förändra? Hur stark är min förändringsbenägenhet, kan jag tänka mig att resa mindre? Det handlar om de vardagliga tingen, att det inte bara är stater och företagare som kan göra något. Som individ har du stor möjlighet att påverka den globala utvecklingen, som kravställare, konsument, investerare, förälder, säger Parul Sharma.

Det kan till exempel handla om att köpa mer rättvisemärkt kaffe, använda mindre plast och att inte duscha så länge.

Än så länge har få svenskar hört talas om de hållbara utvecklingsmålen. I en färsk Sifoundersökning svarade färre än fyra av tio att de hört talas om FN-målen. Ännu färre tror att de är möjliga att nå.

Det här är också något som Parul Sharma och den delegation hon leder flaggat för.

Förutom den låga kunskapsnivån lyfter Parul Sharma frånvaron av ett tydligt ledarskap i Sverige för att driva på arbetet med Agenda 2030. Hon menar att svenska beslutsfattare, såväl politiker som företagsledare, kommer att behöva fatta flera tuffa beslut om Sverige ska kunna bidra till en mer hållbar global utveckling.

– Titta till exempel på vår vapenexport. Enligt Svenska Freds skapar den 12.800 arbetstillfällen i Sverige. Är det värt det om vapnen används för att förtrycka kvinnor och flickor i Pakistan? Vår vapenexport går stick i stäv med flera av hållbarhetsmålen, säger Parul Sharma.

I juni presenterade delegationen för genomförande av Agenda 2030 en handlingsplan för hur Sverige ska jobba med de hållbara utvecklingsmålen. Planen behandlas just nu av regeringen.

Läs mer om delegationens arbete: Svenska utsläpp minskar här hemma – men ökar utomlands

Läs en längre intervju med Parul Sharma: Företagens hållbarhetsarbete är mest bullshit

Ämnen i artikeln

FN
Agenda 2030
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt