Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 05:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hallbart-pensionsbolag-vill-se-tuffare-klimatlagar/

EKONOMI

Hållbart pensionsbolag vill se tuffare klimatlagar

Staffan Hansén är vd för pensionsbolaget SPP.
Staffan Hansén är vd för pensionsbolaget SPP. Foto: Jenny Leyman

Medan många företag protesterar mot hårdare lagstiftning på klimatområdet, som den nya flygskatten, vill pensionsbolaget SPP:s vd Staffan Hansén att regeringen ska göra mer. Han nämner den nya klimatlagen som ett positivt exempel.

– Den är fantastisk och innebär att de företag som inte driver på för att uppnå klimatmålet kommer att utsättas för högre skattetryck, säger Staffan Hansén till DN Global Utveckling.

Pensionsbolaget SPP har för andra året i rad utsetts till det mest hållbara pensionsbolaget i – inte bara i Sverige, utan i världen. Detta enligt den amerikanska finanstidskriften Corporate Knights.

SPP:s vd Staffan Hansén menar att titeln är resultatet av många års arbete. Han vill samtidigt att fler kapitalförvaltare och pensionsbolag investerar i hållbara företag, förklarar han när vi tas emot i en soffgrupp på SPP:s kontor intill Stockholms centralstation. Utanför de stora fönstren försvinner Mälaren bort förbi Stadshuset, under Västerbron och inåt landet.

Det har bara gått några månader sedan Sveriges nya klimatlag trädde i kraft, men Staffan Hansén hyllar den redan som en framgång.

Det är, enligt honom, ett initiativ som kommer att leda till förändringar inte bara för svenska företag och kampen att stoppa klimatförändringarna. Lagen kommer också att öka svenskarnas medvetenhet om vikten av ett mer aktivt hållbarhetsarbete, menar han.

– Klimatlagen är väldigt ambitiös. Om svensk industri, transportsektorn, energiproduktionen, alla bostäder och jordbruket ska minska sina utsläpp med 63 procent till år 2030 kan vi inte fortsätta som vanligt. Man har öppnat dörrarna för att beskatta allting som driver arbetet mot klimatmålet åt fel håll. De bolag som inte fasar in sin verksamhet i klimatarbetet kommer att utsättas för ett högre skattetryck, säger Staffan Hansén.

För drygt ett år sedan utsågs SPP:s ägare, norska Storebrand, till världens mest hållbara försäkringsbolag när den amerikanska tidskriften Corporate Knights publicerade sin årliga lista över världen hundra mest hållbara företag i samband med World Economic Forum i Davos.

Totalt sett kom de på andra plats i världen när alla branscher läggs samman. Året innan hade Storebrand/SPP hamnat på 24:e plats.

I år halkade de ner till plats 38 på den samlade topplistan, men är fortfarande världens mest hållbara bolag inom kategorin försäkringar.

Att vinna de här titlarna är inte ett resultat av en treårsplan, utan ett resultat av mer än 20 års arbete. Staffan Hansén

I slutet av förra året kammade SPP traditionsenligt också hem förstaplaceringen i försäkringsförmedlaren Max Matthiesens årliga mätning av Sveriges mest hållbara pensionsbolag. Även försäkringsförmedlaren Söderberg & Partners rankar sedan flera år SPP som ett av de mest hållbara pensionsbolagen i Sverige.

Staffan Hansén säger sig vara ödmjuk inför placeringarna.

– Det är klart vi är stolta och glada, men att vinna de här titlarna är inte ett resultat av en treårsplan, utan ett resultat av mer än 20 års arbete, säger han.

Norska Storebrand har jobbat med hållbara investeringar sedan 1995. När koncernen köpte SPP 2007 inleddes ett arbete för att stärka även det svenska bolagets hållbarhetsprofil.

Staffan Hansén funderar inte så mycket på varför inte andra gjort likadant, men han är helt övertygad om att om inte fler företag, kapitalinvesterare och pensionsbolag börjar tänka som SPP kommer världens länder aldrig uppnå det klimatavtal som de kom överens om i Paris 2015.

– Alla kommer till slut att drivas till att göra mer. Det måste vi, om vi ska uppnå klimatmålet med bara två graders temperaturförändring. Det är därför som klimatlagen är så fantastisk, för regeringen har så klart en jätteviktig roll i att driva på, men jag skulle också gärna se mer incitament, i motsats till straff, om man inte gör tillräckligt, säger Staffan Hansén.

Staffan Hansén, vd SPP.
Staffan Hansén, vd SPP. Foto: Jenny Leyman

När Storebrand köpte SPP från Handelsbanken 2007 hade Staffan Hansén arbetat ett drygt år på SPP. Han hade tidigare själv arbetat på Handelsbanken.

Han har varit med på försäkringsbolagets hela hållbarhetsresa. Att satsa på mer hållbara investeringar har under tio års tid varit en mycket god affär, menar han.

– Medan vi jobbat med att investera mer hållbart har vi sett att det handlar om mer än att det ska kännas bra i magen. Vi är övertygade om att det också ger bättre pensioner. Att ta hand om sparares pengar hållbart är samma sak som att ta hand om deras pengar smart.

SPP anpassar nu sin modell för hållbarhetsanalys av företag till FN:s 17 globala utvecklingsmål. Bolagets grundanalys är att investera i företag som tar de stora globala utmaningarna som klimatförändringar, befolkningstillväxt, resursbrist och ändrade konsumtionsmönster på allvar.

– Det är de investeringarna som kommer att vara mest lönsamma. När vi började titta på våra investeringar ur hållbarhetssynpunkt valde vi inledningsvis att plocka bort de fula fiskarna, låta bli att investera i bolag som bryter mot mänskliga rättigheter, producerar kärnvapen, sysslar med korruption, använder sig av barnarbete, inte bedriver någon form av jämställdhetsarbete eller smutsar ner miljön, säger Staffan Hansén.

På Storebrand/SPP finns det åtta hållbarhetsanalytiker. De arbetar efter en modell för hållbarhetsanalys som bolaget tagit fram på egen hand. Modellen utgår från två kriterier. Det första kriteriet är att de företag som SPP investerar i ska bedriva en verksamhet som är hållbar. Det andra kriteriet är att företagen också ska ha en långsiktig plan för hur de ska driva sin verksamhet i framtiden.

Det är klart att det här kapitalet kan göra en enorm skillnad. Staffan Hansén

Staffan Hansén säger att SPP för åtta-nio år sedan kom fram till att det inte bara räcker med att välja bort företag som inte är hållbara. Det är enligt honom ännu viktigare att investera i bolag som tar sig an framtidens utmaningar.

– Tänk dig att du går till en fotbollsplan och börjar stapla hundrakronorssedlar. När du fyllt hela planen med sedlar sex meter upp i luften då har du nått svenskarnas totala tjänstepensionskapital. Det är klart att det här kapitalet kan göra en enorm skillnad – om alla pensionsförvaltare använde sitt kapital att driva på utvecklingen åt rätt håll och prioriterade bolag som är lösningsinriktade, säger Staffan Hansén.

Sedan ett par år samarbetar SPP med den svenska biståndsmyndigheten Sida för att finna lösningar på hur privat pensionskapital och näringsliv kan bidra till en mer hållbar utveckling ute i världen.

Som enda pensionsbolag sitter SPP med i Sidas nätverk för näringslivet, Swedish Leadership for Sustainable Development (SLSD). De är också med i nätverket för pensionsbolag, Swedish Investors for Sustainable Development (SISD).

Samarbetet inom SISD har närmare ett och ett halvt år på nacken. I nätverket sitter förutom SPP bland andra Andra, Tredje, Fjärde och Sjunde AP-fonderna, AMF, Folksam, Skandia, Swedbank Robur samt Svenska kyrkan, som också förvaltar kapital.

I slutet av förra året presenterade de en rapport om hur privat kapital skulle kunna bidra till att förbättra infrastrukturen för svensk vattenförsörjning, om marknaden bara avreglerades.

– Det finns hur mycket privat kapital som helst som skulle kunna vara med och finansiera en modernisering av den svenska vatteninfrastrukturen, men begränsningen sitter i politiken. Det finns också enormt mycket pengar som skulle kunna investeras i Afrika, men det finns få på plats som kan säkerställa att pengarna verkligen jobbar på rätt sätt och inte försvinner i korruption, säger Staffan Hansén.

Till de svenska privatsparare som vill att deras pensions- och fondplaceringar ska bidra till en mer hållbar global utveckling rekommenderar Staffan Hansén att ta reda på mer om vilka fonder de har. Det är visserligen inte lika lätt som att köpa ekobananer i affären, men det går att fråga kapitalförvaltare vilka företag de investerar i.

Läs även: Miljonsatsning på nytt center för hållbara investeringar

Ämnen i artikeln

Agenda 2030
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt