Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 13:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hans-roslings-forelasningar-blir-natkurs/

EKONOMI

Hans Roslings föreläsningar blir nätkurs

Hans Rosling.
Foto: Erik Esbjörnsson

Professor Hans Rosling har blivit omåttligt populär med sina föreläsningar om utvecklingen i världen.

Nu släpper Karolinska Institutet (KI) en nätbaserad utbildning om global hälsa med Rosling och hans kollegor. Hittills har 16.000 deltagare från över 190 länder registrerat sig.

KI-professorn Hans Rosling har blivit världsberömd för sina grafiska illustrationer av utvecklingen i världen, där färgglada bollar i rörelse visar hur bland annat barnadödligheten minskat i världens fattigaste länder.

Han är en flitigt återkommande gäst hos föreläsningsnätverket TED och har blivit god vän med Bill och Melinda Gates, vars välgörenhetsstiftelse ofta lutar sig mot hans expertis inom området global hälsa.

Men parallellt med den växande populariteten har också frustrationen vuxit hos Hans Rosling över att det är så svårt att få fakta om världens utveckling att fastna i minnet hos så väl beslutsfattare som medier och allmänhet.

– Jag kan ju inte resa runt i hela världen och föreläsa. Det hinner jag inte, även om det verkar som det skulle behövas, förklarade Hans Rosling nyligen efter att ha föreläst på Dagens Industris seminarium ”Världen 2016” i Stockholm.

Kanske kan den nätbaserade introduktionsutbildningen i global hälsa som nu lanseras av Karolinska Institutet ses som ett svar på den kunskapsutmaning som Rosling själv målar upp.

Helena Nordenstedt, forskare och kursansvarig för KI-utbildning i global hälsa.

– Hans har varit lite besviken över att det folk verkar komma ihåg är hur han säger saker, snarare än vad han säger. Trots att han hållit på att föreläsa om hur det ser ut i världen verkar det inte ske så mycket, så det här är helt klart ett sätt för honom att prova något nytt, säger Helena Nordenstedt, en av dem som ansvarar för framtagandet av kursen tillsammans med Hans Rosling.

Kursen löper över sex veckor och består av tre teman varje vecka. Varje vecka inleds med en introduktion av Hans Rosling, som även håller två föreläsningar under kursen. Övriga föreläsningar ansvarar hans forskarkollegor på KI för.

Förutom föreläsningarna ingår även olika diskussionsforum i kursupplägget där deltagarna kan utbyta erfarenheter och tankar med personer från andra delar av världen. Två skrivuppgifter ingår också, där deltagarna ska använda Roslings verktyg Gapminder för att utforska utvecklingen i olika länder.

– Men vi kan förstås inte rätta alla 16.000 deltagares uppgifter, utan det blir kompisgranskning. När en deltagare lämnat in sin uppgift kommer de få upp uppgifter som två andra studenter gjort på olika ställen i världen, säger Helena Nordenstedt.

Kursen är gratis och ger grundläggande kunskaper om området global hälsa. Målgruppen är bred, från högstadiet och uppåt, och några förkunskapskrav finns inte. De kursansvariga uppskattar att deltagarna behöver lägga mellan två och fem timmar i veckan för att ta sig igenom utbildningen, beroende på hur aktiva de är i diskussionsforumen.

– Som världsmedborgare är det en skyldighet att veta hur världen ser ut för att lättare kunna förstå vad som händer omkring en när världen kommer närmare, till exempel hur det såg ut i Syrien före kriget och vilken medellivslängd de hade.

Foto i text: Gunnar Ask

Läs mer:

DN-intervju med Hans Rosling om att antalet barn i världen har slutat öka.

Mer information om den nätbaserade utbildningen ”An Introduction to Global Health” hittar du på kurshemsidan.

Du kan också se Hans Rosling och hans kollegor presentera kursen i global hälsa.

Om.DN Global utveckling

Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya globala utvecklingsmål som syftar till att skapa en hållbar utveckling på jorden. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du på här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.