Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hm-skatt-en-viktig-del-i-vart-hallbarhetsarbete/

EKONOMI

H&M: ”Skatt en viktig del i vårt hållbarhetsarbete”

Kopplingen mellan uteblivna skatteintäkter och global utveckling är betydligt större än de exempel på skatteflykt som kommer fram i de läckta Panamadokumenten.

Även företag som följer alla regler och öppet redovisar vad de betalar kan komma undan med låga skatter i länder där pengarna skulle behövas som bäst, menar kritikerna.

Nordea, banken som i Panamaläckan pekas ut för att ha hjälpt sina kunder att gömma pengar undan skatt, redovisar själva öppet i sina årliga hållbarhetsrapporter exakt hur mycket de betalar skatt i de länder där de bedriver verksamhet. Det kallas för land för land-rapportering och är sedan ett par år ett krav för alla banker inom EU.

Klädkedjan H&M skriver på sin hemsida att de ser skatt som en ansvarsfråga. Företaget vill först inte svara på DN Global Utvecklings frågor per telefon. Istället förklarar pressavdelningen via e-post att skattefrågan är en del av bolagets CSR-arbete: ”Vi ser skatt som en viktig del i vårt ansvar och vårt hållbarhetsarbete och betalar skatt enligt alla lagar och regler som finns i de länder där vi verkar.”

För sex år sedan fick H&M dock i en rapport från biståndsorganisationen Action Aid kritik för att planera bort skatt i Bangladesh. Bolaget slog ifrån sig och höll sig till ett liknande svar som det ovan.

Efter publiceringen av denna artikel återkommer H&M med ett utförligare svar för att förtydliga hur de ser på frågan om skatt och de globala utvecklingsfrågorna.

– Vi stödjer FN:s nya hållbarhetsmål och vårt hållbarhetsarbete är i linje med dessa mål. Därför är det extra olyckligt att H&M nämns i samband med debatten om skatteflykt och de läckta Panamadokumenten. Vi undanhåller inte skatt i utvecklingsländer såsom det kan tolkas i artikeln, förklarar Nils Vinge, chef för koncernens investerrelationer.

Vi ser skatt som en viktig del i vårt ansvar och vårt hållbarhetsarbete. H&M

Enligt OECD:s regler behöver multinationella bolag bara betala skatt i de länder där de har dotterbolag. De representationskontor, som samordnar inköp från underleverantörer i ett specifikt land, betalar ingen skatt.

I korthet har H&M, enligt Action Aid, skapat ett holdingbolag i Holland, som klassas som ett europeiskt skatteparadis. Därifrån ägs i sin tur ett dotterbolag i Hong Kong, som också räknas som ett skatteparadis. I dessa två länder betalar H&M alltså bolagsskatt, men representationskontoret i till exempel Bangladesh betalar knappt någon bolagsskatt alls.

– Det stämmer inte att vi undandrar resurser från utvecklingsländer. Genom att vi köper in våra varor från leverantörer i bland annat Bangladesh skapar vi arbetstillfällen och intäkter till de lokala leverantörerna, som i sin tur genererar skatteintäkter till landets ekonomi. Enligt Världsbanken är textilindustrin den största bidragande orsaken till att fattigdomen i Bangladesh har halverats sedan 1990, säger Nils Vinge.

– Och att vi har bolag i Hongkong och Holland har inget att göra med att vi skulle vilja dölja något. Det holländska holdingbolaget som nämns i artikeln är ett rent administrativt bolag, som vi håller på att avveckla då det inte längre fyller någon funktion. Syftet med dotterbolaget i Holland var endast att kunna säkerställa en fortsatt egenfinansierad internationell expansion av H&M. Det bildades för länge sedan när Riksbankens valutaförordning förhindrade att man förde ut kapital från Sverige.

Läs också: Företagens skatteflykt hotar nya FN-målen

Både Nordea och H&M följer alltså de lagar och regler som satts upp av EU och OECD, men reglerna gynnar bolagen och världens rika länder mer än de gynnar världens fattiga, som skulle behöva skattemedlen. Det menar Tove Maria Ryding, skatteexpert på det europeiska nätverket Eurodad som jobbar med utvecklingsfinansiering och fattigdomsreducering.

– Det finns många hål i regelverket som gör det möjligt för företag att undvika beskattning på lagligt sätt. Man talar om att det finns ett lagligt sätt att agera, men inte moraliskt. Vi ser ofta multinationella företag agera på detta vis, att de utnyttjar de regler vi har för att smita undan skatt. Sen finns det också många länder som lockar företag att investera i just deras länder, genom att erbjuda förmånliga skatteregler. Det gäller USA såväl som flera länder i Europa, säger Tove Maria Ryding.

H&M förklarar för DN Global Utveckling att företaget betalar i snitt 23 procent i bolagsskatt.

– Det är högre än den svenska bolagsskattenivån. Vi avhåller oss medvetet från avancerad skatteplanering och ser skatt som en viktig del i vårt hållbarhetsarbete, uppger Nils Vinge.

Bolaget uppger också att det fram till idag inte har funnits några generella riktlinjer kring hur företag ska rapportera vilken skatt de betalar i olika länder. De tillägger att detta dock snart kommer att bli ett krav då nya regler införs, ”vilket vi ser fram emot och vi kommer självklart att redovisa skatt per land när krav på detta införs.”

De nya reglerna är framtagna av OECD där bara världens rika länder är medlemmar. Världens utvecklingsländer är inte med.

– OECD har kontrollerat detta de senaste 50 åren och det finns massor av regler, men de är inte effektiva och missgynnar utvecklingsländerna. Eftersom reglerna inte är anpassade till utvecklingsländerna är det svårare för dem att beskatta, vilket är ett stort problem, om man till exempel tänker på de nya utvecklingsmålen. Det behövs skattepengar för att kunna genomföra alla de aktiviteter som länderna ska genomföra, säger Tove Maria Ryding.

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) tycker att det ligger i de multinationella företagens egna intressen att vara med och stärka utvecklingsländerna, eftersom det handlar om företagens framtida marknader.

– Om de hela tiden undandrar resurser så stärker man ju inte till exempel elnät eller de rättssamhällets principer som gör att företag kan verka i miljöer där de kan känna sig trygga med sina investeringar. De stärker inte heller fred och stabilitet i länderna. Man kanske till och med bidrar till korruption i viss mån. Det är väldigt kortsiktigt.

Förtydligande 2016-04-20: Artikeln har uppdateras med ytterligare kommentarer från H&M gällande bolagets skattepolicy och internationella bolagsstruktur efter den ursprungliga publiceringen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt