Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 05:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hon-ska-salja-mat-utan-en-enda-forpackning-i-butiken/

EKONOMI

Hon ska sälja mat utan en enda förpackning i butiken

Rowan Drury öppnar Sveriges första helt förpackningsfria butik i Malmös nya saluhall.
Rowan Drury öppnar Sveriges första helt förpackningsfria butik i Malmös nya saluhall. Foto: Jenny Leyman

Att inte producera något skräp, går det? Det senaste året har Malmöbon Rowan Drury hittat alla möjliga och omöjliga sätt att lyckas.

Nu öppnar hon Sveriges första helt förpackningsfria butik, för att underlätta för andra som vill göra slut med sopberget.

– Jag började tänka på det och sen kunde jag inte släppa idén. Det finns många människor som bryr sig om sin livsstil, som inte vill bidra till sopberget och väljer att leva mer hållbart, men idag kräver det otroligt mycket planering. Jag vill göra det enklare att handla bra, säger Rowan Drury.

Rowan Drury har satt sitt vanliga liv som copywriter på en reklambyrå på paus för att fullt ge sig hän en ”Zero Waste lifestyle”, som på svenska kan översättas till inget skräp.

Nästa vecka öppnar hon Sveriges första livsmedelsbutik där det inte kommer att finnas en enda förpackning: Gram Malmö. Butiken ligger i nya Malmö saluhall och har 180 lösviktsprodukter i sitt sortiment. Det är i första hand torrvaror så som kryddor, gryn, mjöl och pasta – men också vinäger, olja, städprodukter och lokalproducerat godis.

– Saluhallen är ett perfekt ställe för Gram. Kunderna kan komma dit och köpa en hel måltid förpackningsfritt. Kött, fisk och ost i de andra butikerna och så alla torrvaror hos mig, säger Rowan Drury.

Dörrarna till saluhallen öppnar den 11 november men Rowan Drurys egen resa började för ett drygt år sedan.

– Jag handlade en massa för att känna att jag mådde bra. Jag älskade att handla kläder. Men glädjen över mina nya kläder höll bara i sig väldigt kort. Sen började jag må dåligt över mitt beteende, berättar Rowan Drury.

Så mycket slänger svensken i genomsnitt.
Så mycket slänger svensken i genomsnitt. Grafik: Björn Hellström

År 1921 slängde vi 30 kilo skräp per person i Sverige. Förra året kastade vi 477 kilo. Det är en ökning från året innan då vi slängde 466 kilo per person. Sedan vi började mäta mängden hushållssopor på 1970-talet har de ökat i princip varje år, med undantag för en liten nedgång i samband med senaste finanskrisen. Detta enligt den nätbaserade avfallsportalen sopor.nu.

Zero Waste-rörelsen går ut på att sluta bidra till sopberget. Du ska förändra din livsstil så att så lite som möjligt hamnar i din soptunna.

– Jag kände att jag ville leva ett enklare liv på ett sätt som är mer i linje med mina värderingar, berättar Rowan Drury.

Det är ju absurt att vi går runt med papperskoppar som vi bara slänger efteråt. Rowan Drury

Hon visar upp innehållet i sin väska. I den finns alltid en återanvändbar kaffekopp, tygpåsar i olika storlekar, ett bestick och en vattenflaska i metall.

– Jag ville inte behöva göra avkall på all bekvämlighet. Jag gillar att köpa en kaffe på stan. Men det är ju absurt att vi går runt med papperskoppar som vi bara slänger efteråt.

Tygpåsarna är till för att kunna handla råvaror, något som inte är lätt om man vill undvika förpackningar. Det finns många ställen som erbjuder en eller annan produkt i lösvikt. Men för att tillgodose veckohandlingen krävs många butiksbesök.

– Det är klart att det tar tid, men det är en livsstil och jag tycker om att ta mig tiden. På helgen går jag till marknaden där jag handlar frukt och grönt. Och på lunchen passar jag på att gå några ärenden för att fylla på mitt skafferi. Jag får planera mycket, men jag mår bra av det, säger hon.

Att leva Zero Waste handlar i första hand om att inte samla på sig saker som blir till skräp från allra första början. I andra hand ska man dra ner på saker man samlar på sig och i tredje hand återanvända det som blivit överflödigt.

Rörelsens har några förgrundsgestalter som är mycket synliga på internet. En av dem är Lauren Singer som bor i New York och är känd under internetnamnet ”Trash is for Tossers”. Hon har tusentals följare på sin blogg, Instagram och Youtube.

En annan är Bea Johnson som bor i Kalifornien. Tillsammans med sina två barn och sin man har hon levt skräpfritt sedan 2008. Hennes blogg ”A Zero Waste Home” följs av många och hon är en flitigt anlitad föreläsare.

För de flesta anhängare är tanken om ett minimalistiskt hem också en del av livsstilen, något som även syns hemma hos Rowan Drury. Det senaste året är det mycket i hennes hem som har försvunnit.

Rowan Drury har lagt om sin livsstil för att minska mängden avfall hon bidrar till. Nästa vecka öppnar hon Sveriges första helt förpackningsfria butik, i Malmös nya saluhall.
Rowan Drury har lagt om sin livsstil för att minska mängden avfall hon bidrar till. Nästa vecka öppnar hon Sveriges första helt förpackningsfria butik, i Malmös nya saluhall. Foto: Jenny Leyman

Det första som åkte när Rowan Drury bestämde sig för att ändra sättet hon levde på var espressomaskinen där kaffe bryggs i små kapslar.

– Jag sålde den på Blocket. Nu har jag en fransk press. Man behöver inte ens några filter till den.

Vi använder inte hushållspapper längre. Rowan Drury

I hennes skafferi står inte längre påsar, burkar och konserver staplade på varandra. I stället står genomskinliga glasburkar sida vid sida.

På köksbordet står en stor glasburk och i den finns näsdukar av tunt vitt tyg.

– Vi använder inte hushållspapper längre, berättar hon.

Rowan Drury bor med sin två söner.

– Det har förändrat livet för dem också. Nu köper jag deras kläder och leksaker begagnat.

I badrummet har också en stor förändring skett. Borta är plastflaskor med schampo, duschkräm och lotion. Nu gör hon sitt eget schampo på avokadokärnor och bakpulver som hon häller på en ginflaska. Tandkrämen blandar hon av pepparmintolja, kokosolja och bakpulver och all lotion är ersatt av naturliga oljor.

Men det finns ett område där Rowan Drury inte tänker dra ner på skräpet.

– Jag använder fortfarande toalettpapper och tänker fortsätta med det.

Detta är den tredje delen i en serie artiklar på DN Global utveckling om hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Läs övriga artiklar här:

• Därför kan plasten runt gurkan vara rena klimatvinsten (2 nov)

• Gamla tiders lösviktshandel på väg tillbaka (3 nov)

• Framtidens plastflaskor kan göras av bark och rötter (5 nov)

• ”Förpackningarna har fått oförtjänt dåligt rykte” (5 nov)

• Naturskyddsföreningen: Gifter finns även i pappersförpackningar (5 nov)

Läs även fler artiklar från tidigare i år inom samma tema:

 Mat mer än hälsofråga på toppmöte i Stockholm (13 juni)

• Rockström vill ha lika tuffa regler för mat som för utsläpp (14 juni)

• Dela maten via mobilen i stället för att slänga (19 juni)

• Stordalen ändrade strategi efter ”bacon gate” (28 juni)