Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 11:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hon-varnar-for-en-forlorad-generation-barn/

EKONOMI

Hon varnar för en förlorad generation barn

Rula Al-Farra Al-Hoob.
Foto: Jenny Leyman

Syrienkonflikten kommer att påverka hela världen under lång tid framöver.

– Vi talar om en hel generation barn som när de återvänder hem inte har någon utbildning, ingen framtid, säger den jordanska parlamentarikern Rula Al-Farra Al-Hoob.

Kriget i Syrien stod i centrum när kvinnliga parlamentariker från 90 länder samlats i Amman i Jordanien för att tala om kvinnors delaktighet i politiken vid konferensen Global forum on women in parliaments.

Inför de samlade parlamentarikerna talade Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) om flykt, migration och integration och om att av de över 60 miljoner människor som idag befinner sig på flykt i världen är tiotals miljoner kvinnor och tonåriga flickor. Hon förklarade att diskriminering på grund av kön gör kvinnor och flickor på flykt extra utsatta.

– Risken för att kvinnor och flickor blir mål för sexuellt våld och våld på grund av kön multipliceras. Vi ser särskilt en ökad utsatthet för barnäktenskap i flera sammanhang, sa Åsa Regnér (bilden ovan).

En av dem som lyssnade på talet var den jordanska parlamentarikern Rula Al-Farra Al-Hroob. Hon ser det ökande antalet barnäktenskap som ett av det kanske tydligaste exemplen på hur kvinnors och barns rättigheter försämras på grund av Syrienkriget.

– Hälften av de flyktingar som kommer till Jordanien är kvinnor och flickor. I flyktinglägret Zaatari tvingas flickor i unga år gifta sig, ofta med rika män från området kring Persiska viken. När flickorna blir gravida överges de och tvingas återvända till sina familjer. Vi ser fler aborter och allt sämre skydd av flickors och barns rättigheter, säger Rula Al-Farra Al-Hroob till DN Global utveckling.

Läs mer: Kvinnors rätt i centrum för ministerns besök i flyktingläger

När hon får höra att Åsa Regnér ska träffa sin jordanska kollega, socialminister Reem Abu Hassan, förklarar Rula Al-Farra Al-Hroob att den jordanska regeringen skulle kunna göra mycket mer för att hantera situationen.

– Jag tror att vår regering hade kunnat spela en mycket större roll för att försöka lösa konflikten än vad den har gjort. Situationen blir som ett gift för det jordanska folket. Inte för att syrierna konkurrerar om våra jobb, utan psykiskt. Vi ser hur vårt grannfolk lider och känner att vi inte räcker till för att hjälpa dem. Och nu ser vi hur det sprider sig till Irak, Libyen och Jemen.

Den jordanska socialministern avböjer en intervju efter mötet med Sveriges jämställdhetsminister, men Åsa Regnér säger att Syrienkonflikten naturligtvis stod på agendan för mötet. Inte minst frågan om ensamkommande flyktingbarn. I Jordanien lever just nu 4 000 ensamkommande syriska barn.

I det jordanska parlamentet talade Åsa Regnér om Sveriges ordförandeskap för FN-initiativet A call for action on protection from Gender-based violence in emergencies. Initiativet handlar om att humanitära hjälpinsatser i framtiden ska ta större hänsyn till kvinnors och flickors rättigheter och inkludera planer för att motverka våld mot kvinnor och flickor.

När jag möter människor här och i FN får jag stor förståelse för att Sverige tagit ett stort ansvar. Vi tog förra året emot flest flyktingar per capita inom EU. Åsa Regnér, jämställdhetsminister

Samtidigt som jämställdhetsministern talar om vikten av att stärka kvinnors och flickors rättigheter i humanitära kriser och för människor på flykt får regeringen kritik för att begränsa asylrätten, något som kritikerna anser drabbar just kvinnor och barn.

Åsa Regnér säger att hon tar till sig av kritiken och förstår den, men menar att regeringen har ett helhetsansvar för att samhällets olika funktioner fungerar, som socialtjänsten. När den inte klarar av sin uppgift, som bland annat är att ge stöd åt ensamkommande barn, då måste andra länder kliva in och ta mer ansvar.

– När jag möter människor här och i FN får jag stor förståelse för att Sverige tagit ett stort ansvar. Vi tog förra året emot flest flyktingar per capita inom EU. Jag möter också respekt för att vi säger att vi måste kunna erbjuda de här människorna ett bra liv och att de mest grundläggande samhällsfunktionerna behöver fungera, som till exempel den sociala barn- och ungdomsomsorgen. Utsatta barn måste kunna få stöd om det behövs och de behöver det. Jag kan inte ta ansvar för om det inte fungerar, säger Åsa Regnér.

Frågan om ensamkommande barn är också något som jämställdhetsministern tar med sig från sin resa till Jordanien. Dels ska hon ha fortsatta samtal med Jordaniens socialminister om frågan, dels planerar hon att tillsammans med utrikesminister Margot Wallström och justitieminister Morgan Johansson senare i år samla representanter för andra länder för att tala om hur skyddet av ensamkommande barn kan förbättras.